Odprtje razstave v Galeriji Instituta Jožef Stefan bo drevi ob 18. uri, na ogled bo do 1. decembra.

Andrej Brumen Čop, Portret A., akvarel, 33 cm × 35,5 cm, 2000. Foto: Galerija Instituta Jožef Stefan
Andrej Brumen Čop, Portret A., akvarel, 33 cm × 35,5 cm, 2000. Foto: Galerija Instituta Jožef Stefan

Portretom in avtoportretom Andreja Brumna Čopa je lastno "iskanje srčne črte skozi likovni jezik", je v spremnem besedilu k razstavi med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar. Umetnik je že ob slikanju aktov iskal sublimacijo realnosti (slike) v podobo. Proučeval je telo in odpirala se mu je problematika v smislu vizualizacije človeškega telesa na (ne)slikovnem polju in obravnava telesa v smislu, da te določa telo bolj, kot si pripravljen priznati, je nadalje zapisala umetnostna zgodovinarka. Dodala je še, da umetnik riše s svinčniki, peresi, čopiči, kredami ... Modelira, mehča, abstrahira in se včasih prepušča obliki, potem spet odkrije barvo, da lahko izlušči bistvo.

"Koplje po svoji notranjosti, razmišlja o drugih in o svojih odnosih do upodobljencev (mati, oče, sestra, partner, prijatelji), odkriva sebe in druge, da bi razumel in uvidel. Zna pogledati z očmi otroka, najstnika, a kot sam pravi, še ni prišel do odraslega sebe," je zapisala Milena Zlatar, ki je prepričana, da "prav ta zmožnost ohraniti otroško dušo daje njegovim delom poseben čar". Umetnik po njenih besedah "odkritosrčno spregovori o libidu, o življenjski energiji, o travmah, s katerimi se spoprijemamo in jih premagujemo, tako on sam kot vsak med nami".

Leta 1967 v Mariboru rojeni Andrej Brumen Čop je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer je leta 1995 končal še podiplomski študij. Pozneje se je izpopolnjeval v Gradcu in Pragi, za kar je prejel štipendijo češke vlade. Leta 2000 je prejel delovno štipendijo za bivanje v New Yorku. Leta 2003 je delal v ateljeju MGLC v Ljubljani, leta 2004 pa so mu dodelili delovno štipendijo ministrstva za kulturo. Ustvarjal je tudi v slovenskem ateljeju v Berlinu. Leta 1995 je postal samostojni ustvarjalec na področju kulture in član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Brumen Čop je dejaven tudi na področju likovne teorije, med drugim je bil glavni urednik revije za likovno umetnost Likovne besede/Art Words. Leta 2009 je začel poučevati na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se tudi s knjižno ilustracijo, med drugim je ustvaril ilustracije za knjigo Toneta Pavčka Živa sporočila (Založba Miš, 2021). Živi in ustvarja v Mariboru in Ljubljani.