Kot pravijo, je soba v odličnem stanju, je poročal portal DW. Pokopano antično mesto so znova odkrili v 18. stoletju in vse odtlej arheologi razkrivajo nova odkritja.

Rimsko mesto je bilo uničeno leta 79. Foto: Reuters
Rimsko mesto je bilo uničeno leta 79. Foto: Reuters

Na začetku tega leta so na istem najdišču v južni Italiji odkrili tudi popolnoma nedotaknjeno kočijo. Arheologi verjamejo, da so v sobi verjetno bivali sužnji, ki so bili zadolženi za vzdrževanje voza.

Kaj so našli v sobi?
V 16 kvadratnih metrov veliki sobi so bile tri lesene postelje, keramični vrči in lonec. Dve postelji sta bili dolgi približno 1,7 metra, ena pa le 1,4 metra. Soba je imela samo eno majhno okno.

V kotih sobe so bile amfore, ki so najverjetneje pripadale gospodarju hiše. Uradniki menijo, da so sužnji hranili svoje stvari v dveh amforah pod posteljami. Arheologi so našli tudi leseno škatlo in vlečno kljuko, prislonjeno na posteljo.

V bližini je bila lesena skrinja, ki vsebuje kovinske predmete in tekstil. Ti so po besedah ​​predstavnikov iz arheološkega parka Pompeji "videti kot deli konjskih vpreg". Uradniki so odkritje pozdravili kot redek vpogled v suženjstvo in vsakdanje življenje zasužnjenih.

Kako so "živeli najšibkejši v starodavni družbi"
"To je okno v negotovo resničnost ljudi, ki se redko pojavljajo v zgodovinskih virih, ki so jih napisali skoraj izključno moški, ki pripadajo eliti,"
je dejal Gabriel Zuchtriegel, direktor arheološkega parka Pompeji, tretje najbolj obiskane italijanske turistične znamenitosti.

"Edinstveno pričevanje" o tem, kako so "živeli najšibkejši v starodavni družbi ... je zagotovo eno najbolj vznemirljivih odkritij v mojem življenju kot arheologu," je zapisal Zuchtriegel v sporočilu za javnost.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sobo so odkrili med izkopavanjem primestne vile na območju arheološkega parka Pompeji. "Nismo pričakovali, da bomo našli takšno sobo. Vendar smo pogosto hodili mimo nje," je povedal Zuchtriegel.

"To novo pomembno odkritje bogati naše razumevanje vsakdanjega življenja starih Pompejcev, zlasti tistega sloja v družbi, o katerem je še malo znanega," je dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini.

13 tisoč ljudi pod pepelom

V Pompejih, 23 kilometrov jugovzhodno od Neaplja, je živelo približno 13 tisoč ljudi. Ko je mesto izbruh Vezuva pokopal pod pepelom, plovcem in prahom, so se ohranili številne ruševine in ostanki mesta.

Pompeji so ena najbolj obiskanih turističnih točk v Italiji. Leta 2019 so imeli več kot 3,9 milijona obiskovalcev. Vendar je tako arheološki park kot druge znamenitosti močno prizadela epidemija, zaradi katere skoraj ni bilo obiskovalcev.