Podvodni arheologi so našli tudi pogrebni kompleks, ki priča o navzočnosti grških trgovcev na tem območju v poznem obdobju starega Egipta. Foto: Reuters
Podvodni arheologi so našli tudi pogrebni kompleks, ki priča o navzočnosti grških trgovcev na tem območju v poznem obdobju starega Egipta. Foto: Reuters

Mesto ThonisHeracleion, ki so ga arheologi odkrili leta 2001, leži ob izlivu enega od rokavov Nila v Sredozemsko morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do ustanovitve Aleksandrije leta 331 pr. n. št. je bilo več desetletij največje egiptovsko pristanišče. Mesto je bilo nato potopljeno po več potresih in plimovanjih.

"Egiptovsko-francoska ekipa je našla ostanke vojaškega plovila iz obdobja Ptolemajske dinastije in grškega pogrebnega kompleksa iz 4. stoletja pr. n. št.," so sporočili z egiptovskega ministrstva za antikvitete.

Predhodne študije so pokazale, da so 25 metrov dolga plovila z ravnim dnom, velikimi vesli, jamborom in jadri pogosto uporabljali za plovbo po delti Nila. Arheologi menijo, da je ladja, ki naj bi pristala v bližini Amonovega templja na tem območju, potonila po tem, ko se je v potresu v 2. stoletju pr. n. št. porušil sloviti tempelj.

"Najdbe hitrih ladij iz tega časa so izjemno redke," je pojasnil Franck Goddio z Evropskega inštituta za podvodno arheologijo (IEASM), ki je bil vodja arheološke misije.

Najnovejše najdbe so v odličnem stanju
Podvodni arheologi so naleteli tudi na pogrebni kompleks, ki priča o navzočnosti grških trgovcev na tem območju v poznem obdobju starega Egipta.Na egiptovskem ministrstvu še pojasnjujejo, da so Grki tedaj prevladovali na tem območju in v bližini Amonovega templja gradili pogrebne komplekse. Najnovejše najdbe so po njihovih besedah v odličnem stanju in pričajo o bogastvu templjev v mestu, ki danes leži pod gladino Sredozemskega morja.