Bodo morali grški obiskovalci Britanskega muzeja po novem plačati za ogled Partenonskih kipov, ki so bili tja na sporni način pripeljani iz Grčije in so dolgoletno jabolko spora med državama? Foto: Wikipedia
Bodo morali grški obiskovalci Britanskega muzeja po novem plačati za ogled Partenonskih kipov, ki so bili tja na sporni način pripeljani iz Grčije in so dolgoletno jabolko spora med državama? Foto: Wikipedia

Britanski muzej, Tate Modern in Znanstveni muzej so med tamkajšnjimi kulturnimi ustanovami, ki jih po novem spodbujajo, da bi začele tujim obiskovalcem zaračunavati za ogled svojih zakladov. Omenjeni začasni direktor Britanskega muzeja sir Mark Jones je izjavil, da bi morali tujcem za vstop v britanske muzeje in galerije zaračunati 20 funtov (23,60 evra). Šlo je tako rekoč za njegovo osebno izjavo, saj se mu je mandat začasnega direktorja iztekel na začetku tega leta, piše Euronews.

Mlajši od 25 let bi še zmeraj uživali brezplačni vstop
Jonesova ideja je, da bi vsi tuji obiskovalci, starejši od 25 let, plačali torej 20 funtov vstopnine. Mlajši od 25 let, ne glede na njihovo državljanstvo, pa bi še zmeraj imeli prost vstop. Po njegovem mnenju bi bil dodatni denar, zbran z vstopninami, ključnega pomena za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti Britanskega muzeja in pomembnega kulturnega sektorja Združenega kraljestva.

Jones ocenjuje, da bo obnova puščajočih stavb tega muzeja in razvoj prepotrebnega dodatnega galerijskega prostora za predstavitev milijonov predmetov, ki jih muzej hrani v svojih trezorjih in torej niso na ogled javnosti, stala od 400 do 500 milijonov funtov. Ustvarjen denar bi bil namenjen tudi znižanju cen vstopnic za posebne razstave Britanskega muzeja in skrajšanju dolgih čakalnih vrst, ki se v Londonu pogosto vijejo okoli osrednje stavbe muzeja.

Britanski muzej, najbolj obiskana znamenitost Združenega kraljestva
Če se bodo v kateri od teh javnih kulturnih ustanov odločili za zaračunavanje vstopnine, se bo končala dolgoletna tradicija Združenega kraljestva, ki omogoča brezplačen dostop do svojih javnih galerij in muzejev. Tamkajšnje siceršnje galerije pa same določijo višino vstopnine za specializirane razstave.

Britanski muzej je bil v preteklem letu najbolj obiskana znamenitost Združenega kraljestva. Številke britanskega Združenja vodilnih znamenitosti za obiskovalce (ALVA) so pokazale, da so leta 2023 v muzeju našteli več kot pet milijonov obiskov, kar je 42-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022, še piše Euronews.

Tudi Louvre v Parizu, v katerega se večina odpravi zaradi slavne Mone Lize, ima težave z množicami obiskovalcev. Foto: AP
Tudi Louvre v Parizu, v katerega se večina odpravi zaradi slavne Mone Lize, ima težave z množicami obiskovalcev. Foto: AP

Louvre, Muzej Akropole, Met in Narodni muzej Slovenije
Omenimo, da so v znamenitem muzeju Louvre v Parizu na začetku tega leta za skoraj 30 odstotkov zvišali ceno vstopnice, ki zdaj stane 22 evrov namesto prejšnjih 17. Sicer je okoli 40 odstotkov obiskovalcev tega muzeja, ki je eden najbolj obiskanih na svetu, upravičenih do brezplačnih vstopnic, med njimi so na primer mlajši od 25 let ter brezposelni, invalidi, učitelji in novinarji. Grški Muzej Akropole v Atenah zaračuna 15 evrov, obiskovalci Metropolitanskega muzeja umetnosti v New Yorku pa za vstop plačajo 30 dolarjev (28 evrov). Za ogled Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski ploščadi in/ali Metelkovi odrasli odštejejo 10 oziroma osem evrov.