Maketa vrat, les, Kitajska, konec 19. ali začetek 20. stoletja (detajl). Foto: Blaž Verbič
Maketa vrat, les, Kitajska, konec 19. ali začetek 20. stoletja (detajl). Foto: Blaž Verbič
Sorodna novica Z vagonoma iz Pekinga v Ljubljano – 130 predmetov, ki pripovedujejo o življenju Skuškove zbirke

Razstava z naslovom Ljubljane: Skuškova zbirka v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) predstavlja torej fotografije detajlov predmetov, ki pa si jih je v živo mogoče ogledati na razstavi Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju. Avtor fotografij je Blaž Verbič, kustos dokumentalist iz SEM-a.

Zbirka ni zanimiva samo zaradi dragocenih predmetov, ampak tudi zaradi razburljive zgodbe, ki spremlja njen nastanek. Začne se pred dobrimi sto leti, ko se je avstro-ogrski mornariški oficir Ivan Skušek ml. iz vojnega ujetništva na Kitajskem vrnil v Ljubljano. Z ženo Japonko Tsuneko Kondo Kawase sta v 75 velikih zabojih s seboj pripeljala zbirko izjemnih vzhodnoazijskih predmetov. Želela sta ustanoviti muzej azijskih kultur, vendar jima tega ni uspelo uresničiti, zato sta zbirko razstavila kar v svojem stanovanju. Z njo sta živela in jo razkazovala gostom, od leta 1963 pa jo hrani SEM.

Razstava tako prinaša fotografije največje zbirke vzhodnoazijskih predmetov v Sloveniji. V njej so med drugim maketa kitajske stavbe, ki so jo nedavno sestavili strokovnjaki iz Muzeja cesarskih palač iz Prepovedanega mesta v Pekingu, izdelki iz porcelana, budistični kipci, svilena vezena oblačila, glasbila in številne skrivnostne muzealije. Projekt je nastal v sodelovanju z ZRS Koper in Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Pahljača, les, poslikan papir, Japonska, pozno 19. ali zgodnje 20. stoletje (detajl). Foto: Blaž Verbič
Pahljača, les, poslikan papir, Japonska, pozno 19. ali zgodnje 20. stoletje (detajl). Foto: Blaž Verbič

Do konca avgusta 2025 je v SEM-u tudi razstava Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke, ki postavlja na ogled zbirko azijskih umetnin. Obiskovalec razstave se lahko sprehodi po rekonstruirani dnevni sobi Skuškovih. Poleg makete in izbranih pohištvenih kosov je na ogled še vrsta predmetov iz Skuškove zbirke, kot denimo veliko rezljano stojalo z ogledalom, zbirka budističnih kipcev in vezena dvorna oblačila. Razstavljena je tudi zbirka nenavadnih kitajskih predmetov, ki je imela v domu Skuškovih posebno mesto, kot so pribor za uživanje opija, golobje piščali in glasbila.