Narodni muzej. Foto: BoBo
Narodni muzej. Foto: BoBo

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije lani pripravili 786 občasnih in 219 stalnih razstav. Ob upoštevanju skupne številke je to približno 28 odstotkov manj kot v zadnjem letu pred epidemijo – 786 občasnih, kar je 30 odstotkov manj, in 219 stalnih, kar je 25 odstotkov manj.

Vse razstave skupaj si je ogledalo nekaj več kot 2,17 milijona obiskovalcev, kar je 22 odstotkov manj kot v letu 2019. Obiskovalcev razstav iz tujine je bilo skoraj 571.000 ali približno tretjino manj.

Omenjene ustanove so v svojih zbirkah hranile približno 9,2 milijona muzejskih oz. galerijskih predmetov. Največ je bilo vizualnih oz. likovnih predmetov, vključno s fotografijami. Lani je bilo na novo pridobljenih in odkupljenih več kot 404.000 predmetov in del v skupni ocenjeni vrednosti približno 2,3 milijona evrov.

4,3 milijona evrov prinesla prodaja vstopnic

Pri prodaji vstopnic so muzeji in galerije iztržili 4,3 milijona evrov oz. približno 450.000 več kot leta 2019. Obiskovalec je za ogled razstave v zadnjih sedmih letih plačal približno enako, povprečno okoli štiri evre. Po podatkih Sursa so kulturne ustanove izdale tudi približno 527.000 brezplačnih vstopnic, le štiri odstotke manj kot v 2019.

Galerija Božidar Jakac. Foto: Galerija Božidar Jakac
Galerija Božidar Jakac. Foto: Galerija Božidar Jakac

Senzorno ovirani lahko do ustanov za zdaj dostopajo v manjšem obsegu

Gibalno oviranim je zagotavljalo povsem urejen dostop do razstavnih in prireditvenih prostorov 32 ustanov, 49 ga je uredilo delno, 16 pa jih takega dostopa do zdaj še ni zagotovilo. Senzorno ovirani lahko do omenjenih ustanov za zdaj dostopajo še v manjšem obsegu: povsem urejen dostop jih je imelo sedem, delno urejenega 46, v preostalih 44 pa tega še niso urejali.

Skupni prihodki muzejev in galerij so obsegali 63,0 milijona evrov, od tega so največ, 84 odstotkov, znašali prihodki iz javnih sredstev. Celotni stroški za izvajanje muzejske in galerijske dejavnosti so znašali 62,2 milijona evrov – za stroške dela, skupaj z izplačili zunanjim sodelavcem, je bilo namenjenih skoraj 59 odstotkov, za muzejsko in galerijsko dejavnost 33 odstotkov sredstev, preostanek je bil namenjen investicijam in poslovanju.

V letu 2022 sta bila dva meseca še del obdobja epidemije. Izmed 96 muzejev in galerij jih je Sursu 38 še poročalo, da je bila muzejska oz. galerijska dejavnost zaradi epidemije okrnjena, 58 pa jih je navedlo, da epidemija ni imela vpliva.