Ogenj je izbruhnil v zahodnem delu stavbe, kjer so večinoma pisarne, ne pa dragocena umetniška zbirka. Foto: EPA
Ogenj je izbruhnil v zahodnem delu stavbe, kjer so večinoma pisarne, ne pa dragocena umetniška zbirka. Foto: EPA
Sorodna novica Ogenj zajel londonski umetniški center Somerset House. Nihče ni poškodovan.

Zaradi požara bo del centra do nadaljnjega zaprt, to pa ne velja za galerijo Courtauld.
Z ognjenimi zublji, ki so izbruhnili v soboto okoli poldneva, se je borilo okoli 125 gasilcev. Londonska gasilska brigada je v soboto zvečer sporočila, da bodo zdaj začeli preiskavo izbruha požara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neoklasicistična stavba ob reki Temzi je v soboto ravno gostila tekmovanje v brejkingu (kot poklon vključitvi športa na letošnje OI), ko so se začeli nad centrom viti oblaki dima. Glede na trenutne informacije je požar izbruhnil na območju podstrešja. Gašenje je bilo zaradi arhitekture same stavbe oteženo, zato so gasilci gasili iz zraka, s pomočjo 60-metrskih zračnih lestev.

Dragocena zbirka
Galerija Courtauld
, kjer med drugim visijo dela Vincenta van Gogha (Avtoportret z obvezanim ušesom), Edouarda Maneta (Bar v Folies-Bergère) in Clauda Moneta, v požaru ni bila prizadeta in ostaja odprta za obiskovalce.

Somerset House je večje poslopje v neposredni bližini mosta Waterloo. V bogati zgodovini je imelo že več različnih namembnosti, trenutno pa večinoma gosti umetniške in izobraževalne dogodke.

Dvorišče zgodovinske stavbe je bilo tudi prizorišče božične klasike Pravzaprav ljubezen iz leta 2003, poslopje pa se je pojavilo tudi v filmu o Jamesu Bondu.