Poslikava na zunanji strani kril poznogotskega krilnega oltarja, ki naj bi bila po mnenju stroke delo nemškega renesančnega slikarja Albrechta Dürerja, je namreč običajno skrita pred pogledi obiskovalcev.

Oltar bo zaprt še od dva do tri mesece
Potem ko so nemški mediji poročali, da gre verjetno za Dürerjevo delo, se je število obiskovalcev te luteranske cerkve močno povečalo. To je toliko bolj očitno, saj stoji v mestu z zgolj nekaj več kot 30 tisoč prebivalci. Oltar bo ostal zaprt še od dva do tri mesece, dokler se prvotno vznemirjenje ne bo poleglo, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Albrecht Dürer: Avtoportret pri 28 letih, 1500, Alte Pinakothek, München. Foto: Wikipedia
Albrecht Dürer: Avtoportret pri 28 letih, 1500, Alte Pinakothek, München. Foto: Wikipedia

Zanimanje poznavalcev tudi za oltar
Poznavalci Dürerjevega dela iz njegove rodne Bavarske želijo v bližnji prihodnosti natančneje preučiti tudi sam oltar, ki je bil izdelan okoli leta 1490. Menijo namreč, da izhaja iz delavnice njegovega učitelja, slikarja Michaela Wolgemuta. Na eni od slik na oltarju je upodobljen prizor obglavljenja sv. Janeza Krstnika. Po besedah poznavalcev Dürerjevega opusa je na sliki vidnih veliko podobnosti z drugimi njegovimi deli.

Albrecht Dürer se je rodil leta 1471 v Nürnbergu kot sin zlatarja. Učil se je pri očetu in pri Wolgemutu. Med letoma 1512 in 1519 je služboval pri cesarju Maksimiljanu I., leta 1520 pa se je odpravil na enoletno potovanje po Nizozemskem.

Slikar, ki se je posvečal tudi teoriji
Kot izjemen risar in oster opazovalec, obdarjen z bogato domišljijo, je največji domet dosegel v lesorezih in bakrorezih z versko in občečloveško tematiko, v sijajnih skicah pejsažev s potovanj ter v znanstveno natančno izdelanih akvarelih z motivi iz rastlinskega in živalskega sveta. Tudi njegove oljne slike kažejo bogastvo barv in psihološko prepričljivost. Kot prvi nemški likovni umetnik se je tudi sistematično ukvarjal s slikarsko teorijo in raziskoval temo lepote.

Umrl je leta 1528, njegova hiša v Nürnbergu, v kateri je imel tudi delavnico, je ena bolj obiskanih znamenitosti tega mesta.