Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor
Foto: Muzej narodne osvoboditve Maribor

Razstava je nastala v okviru projekta Europe's Last Peasant War: Violence and Revolution in Austria-Hungary and its Successors, 1917–1945 pod vodstvom Jakuba Beneša z University College London.

"Razstava predstavlja doslej zanemarjeno tematiko zgodovine podeželja in njegovega prebivalstva v prvi polovici 20. stoletja, zlasti med prvo svetovno vojno, neposredno po njej in vse do leta 1950," so zapisali v muzeju.

"Pozornost je usmerjena na države naslednice nekdanje Habsburške monarhije (Slovenija, Hrvaška, Slovaška), kjer je že med prvo svetovno vojno vzniknilo gibanje zelenega kadra, zlasti kot upor proti vojni, ter se po vojni in razpadu monarhije pojavljalo v različnih časovnih obdobjih v obliki kmečkega uporništva," še pojasnjujejo v muzeju.

Zeleni kader se je na Slovenskem razvil zlasti v Trnovskem gozdu in na Pohorju, njegovi pripadniki pa so se po vojni pridružili Narodnim stražam in Maistrovim borcem v bojih za Koroško in slovenske meje po prvi svetovni vojni. Med njimi izstopa Alfonz Šarh, ki mu je posvečen poseben razstavni panel.

Podobe in dokumenti iz 15 muzejev, arhivov in knjižnic
Na razstavi so predstavljeni podobe in dokumenti iz 15 muzejev, arhivov in knjižnic v Sloveniji, na Hrvaškem, Slovaškem, Češkem, Poljskem in Avstriji in le redki so bili doslej predstavljeni širši javnosti.

Razstava je bila najprej odprta v Zahorskem muzeju v Skalici na Slovaškem, 24. avgusta v Gradskem muzeju v Varaždinu, od 2. septembra pa jo gosti Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki je vodil razstavni del projekta in prevzel tudi oblikovalske naloge.

Avtorji razstave so Jakub Beneš ter Gregor Antoličič in Petra Svoljšak iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU. Fotografsko in dokumentarno gradivo so prispevali vsi sodelujoči muzeji.