Foto: Youtube, zajem zaslona
Foto: Youtube, zajem zaslona

Ministrstvo za turizem in starine v Gazi je najdbo v bližini mesta Beit Lahia označilo za najpomembnejše lokalno odkritje zadnjega desetletja.

V grobnicah najverjetneje pokopani pripadniki višjega sloja
Glede na obliko grobnic in razmeroma ornamentalnega okrasja so te najverjetneje pripadale "ljudem višjega sloja" Rimskega cesarstva iz prvega stoletja našega štetja, je po pisanju Al Džazire dejal generalni direktor omenjenega ministrstva Jamal Abu Rida. "V preteklosti smo imeli že več odkritij, a to je najpomembnejše arheološko odkritje v zadnjih 10 letih," je še dodal.

Foto: Youtube, zajem zaslona
Foto: Youtube, zajem zaslona

Območje Gaze je sicer bogato posejano s starinami, saj je šlo za pomembno trgovsko točko v številnih civilizacijah, ki segajo v čas starih Egipčanov in Filistejcev ter vse do rimskega cesarstva in križarskih vojn. Med tamkajšnjimi najdbami so tudi tiste iz časa Aleksandra Velikega in mongolske invazije.

Do zdaj so odprli le dve od nedavno odkritih grobnic, pri čemer je ena vsebovala ostanke skeleta, druga pa glinene posode. Za razliko od muslimanskih grobnic, ki seveda izvirajo iz poznejših obdobij in so obrnjene proti severu ali jugu, so rimske grobnice obrnjene proti vzhodu ali zahodu.

Za novinarje in javnost za zdaj še zaprto območje
Območje je zaprto za novinarje in javnost, vse dokler lokacija ne bo urejena in primerno zavarovana za obiskovalce, so sporočili z ministrstva. Do najdbe na tej lokaciji, ki jo nadzoruje ekipa francoskih strokovnjakov, se je dokopala skupina gradbenih delavcev. Tam poteka namreč gradnja stanovanjskih stavb, financirana z egiptovskimi sredstvi. Kot še navaja Al Džazira, so ob odkritju velikih starodavnih opek s pokopališča prekinili delo in poklicali arheologe.

Foto: Youtube, zajem zaslona
Foto: Youtube, zajem zaslona