Strokovnjaki so dokazali, da sta bila v jami kot grobišče v rabi levi hodnik z obema stranskima rovoma in osrednja dvorana. Foto: Mestna občina Krško
Strokovnjaki so dokazali, da sta bila v jami kot grobišče v rabi levi hodnik z obema stranskima rovoma in osrednja dvorana. Foto: Mestna občina Krško

Gre za pomembno arheološko najdišče, v katerem je prisotnost človeka skupaj z najdbami kosti jamskega medveda izpričana že v času starejše kamene dobe. Krška občina je v zadnjem petletju za ureditev tega najdišča zagotovila dobrih 70.000 evrov evropskega denarja in skoraj 34.000 dodatnih nevračljivih sredstev. Občina je deloma z lastnimi sredstvi, deloma pa v okviru projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja v zadnjih letih sanirala jamsko infrastrukturo in uredila arheološko-naravoslovni park v neposredni okolici jame pri Nemški vasi.

Dodatne arheološke in jamarske raziskave
Kot so sporočili s krške občine, so dela obsegala zamenjavo vhodnih vrat, prenovo električne napeljave za minimalno osvetlitev jame, prenovo ograje ob stopniščih do obeh jamskih vhodov, vzpostavitev opazovalnega podesta nad kraškim poljem in postavitev dvojezičnih informativnih tabel in usmerjevalnih stebričkov. Občina je omogočila tudi dodatne arheološke in jamarske raziskave, naročila je projektno dokumentacijo, različne strokovne podlage in druge potrebne akte ter snemanje igrano-dokumentarnega filma o jami.

Foto: Mestna občina Krško
Foto: Mestna občina Krško

V tem mesecu sprejet tudi načrt upravljanja
Zadnja pridobitev je bil načrt upravljanja, ki je pomembna strokovna podlaga za nadaljnje razvojne in varstvene posege na območju tega spomenika oziroma tako imenovanega Arheološko naravoslovnega parka Ajdovska jama.

Jamo je sicer kot visoko ovrednoteno arheološko najdišče tedanja občinska skupščina leta 1992 razglasila za kulturni in zgodovinski spomenik, leta 2004 pa so jo uvrstili še med naravne vrednote državnega pomena. Tega leta so jo po zakonu o varstvu podzemnih jam tudi podržavili, krška občina pa je po večletnih usklajevanjih dobila državno soglasje za prenovo jamske infrastrukture. Začela je tudi z ukrepi za vzpostavitev arheološko-naravoslovnega parka v neposredni okolici jame.

Za predstavitev novih pridobitev je bil organiziran dan odprtih vrat, na katerem so pripravili tudi javno vodstvo po Ajdovski jami in premierno predvajali igrano-dokumentarni film o Ajdovski jami Utrinki življenja v mlajši kameni dobi.