Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdanje sveto majevsko mesto Chichen Itza je bilo ustanovljeno v 5. stoletju. Po besedah arheologa Francisca Pereza Ruiza do zdaj na območju tega najdišča niso bile znane tako rekoč bivanjske skupine. To pomeni, da bi ta kompleks predstavljal "prvo bivanjsko skupino, kjer je živel vladar s celotno družino," je dejal arheolog za Reuters.

Območje, znano kot Chichen Viejo, naj bi v bližnji prihodnosti vključili v območje, dostopno tudi za obiskovalce arheološkega najdišča Chichen Itza s templji in visokimi piramidami, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novoodkriti kompleks po besedah arheologov vključuje vhodno arkado lok, Hišo polžev, Hišo lune in tako imenovano Palačo falusov. Raziskovalci z mehiškega Nacionalnega inštituta za antropologijo in zgodovino (INAH) upajo, da lahko to območje – in tudi še neodkrita območja – razkrilo informacije o življenju ljudi, ki so naseljevali to nekdanje mesto.

Obstajati je moralo "več bivanjskih skupin, ki jih še nismo raziskali. Študija teh obrobnih skupin, okoli osrednjega dela mesta bi nam lahko povedala kaj o drugih družinah, drugih skupinah, ki so sestavljale to veliko mesto," je dejal arheolog Jose Osorio Leon.

Chichen Itza je bilo eno največjih majevskih mest z razmeroma velikim številom zgradb v središču, ki se je raztezalo na območju najmanj petih kvadratnih kilometrov. Območje sicer raziskujejo od leta 1998, tamkajšnje arheološko najdišče pa po uradnih podatkih vsako leto obišče okoli dva milijona ljudi. Najprepoznavnejša zgradba je nedvomno Kukulcanov tempelj, znan tudi kot El Castillo.

Znameniti Kukulcanov tempelj je bil zgrajen nekje med 9. in 12. stoletjem. Foto: AP
Znameniti Kukulcanov tempelj je bil zgrajen nekje med 9. in 12. stoletjem. Foto: AP