V notranjosti jame; do zdaj so raziskali okoli 460 metrov jame. Foto: Youtube
V notranjosti jame; do zdaj so raziskali okoli 460 metrov jame. Foto: Youtube

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal vodja raziskovalcev, mehiški arheolog Guillermo de Anda, je ta ogromna jama "znanstveni zaklad", poroča francoska tiskovna agencija AFP. De Anda je izpostavil, da bi to odkritje lahko pomagalo znanstvenikom bolje razumeti poreklo, življenje in prepričanja prebivalcev Chichen Itze, osupljivega kamnitega mesta na polotoku Jukatan, ki je bilo izgrajeno okoli leta 750.

Sorodna novica "Bela lisa" na arheološki karti Majev se manjša

Več prostorov, povezanih z izjemno ozkimi prehodi
Jamo so odkrili približno dva kilometra od piramidnega svetišča Kukulkan, ki se dviguje v nekdanjem osrčju Chichen Itze. Osrednja dvorana je okoli 24 metrov pod zemljo, jama pa vsebuje več prostorov, ki so medsebojno povezani z ozkimi prehodi. Kot je dejal vodja raziskovalcev, so ti pogosto tako ozki, da so se morali skoznje dobesedno plaziti. Za zdaj je njegova ekipa uspela raziskati okoli 460 metrov jame, pri čemer pa še ne vedo, kako daleč se ta razteza.

 Jama je od piramide Kukulkan oddaljena približno dva kilometra. Foto: EPA
Jama je od piramide Kukulkan oddaljena približno dva kilometra. Foto: EPA

Med najdenimi predmeti je de Anda navedel na primer sedem žerjavnic za dišave v obliki majevskega božanstva dežja Čaaka, glede katerih raziskovalci menijo, da je šlo za daritve, ki naj bi prinesle dež.

"Kar smo odkrili tukaj, je bilo neverjetno in popolnoma nedotaknjeno," je na novinarski konferenci povedal vodja raziskovalcev, mehiški arheolog Guillermo de Anda. Foto: Youtube

Nekoč je jamo že obiskal arheolog ...
Sicer gre za veliko arheološko odkritje, vendar je de Anda izpostavil, da so domačini jamo pravzaprav odkrili že pred več kot pol stoletja. Zanimivo je, da se je arheolog, ki ga je Nacionalni inštitut za antropologijo in zgodovino takrat poslal raziskat najdišče, iz neznanih razlogov odločil zapečatiti vhod s kamni in oddati zgolj kratko poročilo.

De Anda je bil že prej seznanjen s tem poročilom, vendar mu ni posvetil resnejše pozornosti, dokler ni naletel na vhod v jamo, ko je raziskoval neko drugo najdišče v bližini. "Kar smo odkrili tukaj, je bilo neverjetno in popolnoma nedotaknjeno," je dejal. Po ocenah njegove ekipe največje najdene žerjavnice za dišave izvirajo iz obdobja med letoma 700 do 1000.

Šesturni očiščevalni obred pred vstopom v podzemlje
Kot je povedal arheolog, so potomci domorodnih prebivalcev, ki še živijo na tem območju, njegovo ekipo opozorili, da nad krajem bdi strupena kača koralnica. In po njegovih besedah so njegovi raziskovalci res naleteli ne en primerek koralnice, ki jim je zaprla dostop do jame. Na željo domačinov je ekipa potem dejansko opravila šesturni očiščevalni obred pred vstopom v jamo.

Ekipa bo nadaljevala z raziskovanjem jame, vendar so se po de Andovih besedah odločili, da predmetov ne bodo odnesli in jih bodo raje preučevali na kraju samem, še poroča AFP.