Foto: Reuters
Foto: Reuters

Salman Al Nabahin se je do spoznanja o mozaiku dokopal pred šestimi meseci med deli v svojem oljčnem nasadu v palestinskem begunskem taborišču Bureij, ki leži približno kilometer od meje z Izraelom. Ko je poskušal ugotoviti, zakaj se nekatera drevesa niso pravilno ukoreninila, sta po njegovih besedah s sinom začela globlje kopati. Nato pa je sinova sekira zadela nekaj trdega in na videz neznanega, poroča Reuters.

"Pobrskal sem po spletu ... Izvedeli smo, da gre za mozaik iz bizantinskega obdobja. Nanj gledam kot na zaklad, dražji od zaklada. Ni oseben, pripada vsakemu Palestincu," je dejal oče sedmih otrok, medtem ko je sedel ob svojem odkritju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Palestinsko ministrstvo za turizem in starine je sporočilo, da je na tleh več mozaičnih plošč, ki prikazujejo živali in nekatere značilnosti družabnega življenja iz bizantinskega obdobja. "Arheološko odkritje je še zmeraj v zgodnji fazi in čakamo, da bomo izvedeli več o njegovih skrivnostih in civilizacijski vrednosti. Nacionalne raziskovalne skupine sodelujejo z mednarodnimi strokovnjaki in znanstveniki francoske arheološke šole," so po pisanju Reutersa sporočili z ministrstva.

Gaza je sicer bogato posejana s starinami, saj je bila pomembna trgovska točka za civilizacije, segajoče vse od starih Egipčanov in Filistejcev, ki jih upodablja tudi Sveto pismo, do rimskega cesarstva in križarskih vojn. V zadnjih letih je bilo na tem območju več odkritij, a zaradi pomanjkanja sredstev in ustreznih strokovnjakov je Gaza običajno povabila mednarodne skupine, da pomagajo pri postopkih izkopavanja in konzerviranja.