Približno 500 strani obsegajoči rokopis se je v rimsko knjižnico, iz katere je bil ukraden, vrnil po desetletju in pol. Foto: Carabinieri TPC
Približno 500 strani obsegajoči rokopis se je v rimsko knjižnico, iz katere je bil ukraden, vrnil po desetletju in pol. Foto: Carabinieri TPC

Neki trgovec s starinami je približno 500 strani obsegajoči rokopis aprila lani ponudil na prodaj prek nemške dražbene hiše Pforzheim, ki nosi ime po mestu svojega sedeža. Začetna ponudba za rokopis Michela de Nostredama z naslovom Nostradamus M. Prophecies (Nostradamove prerokbe) je bila 12 tisoč evrov. Za ponudnikovo namero je izvedelo italijansko državno tožilstvo, ki je stopilo v stik z nemškimi kolegi, da prek evropskega preiskovalnega naloga zaplenijo rokopis.

Foto: Carabinieri TPC
Foto: Carabinieri TPC

Karabinjerji v službi kulturne dediščine
Za vrnitev te zgodovinske dragocenosti po 15 letih je morala posredovati tudi posebna enota italijanskih karabinjerjev, ki je specializirana za področje varstva kulturne dediščine in je znana pod imenom Comando carabinieri per la tutela del patrimonio culturale oziroma krajše Carabinieri TPC.

Rokopis pa so nato zaplenili mesec dni po njegovem odkritju v ponudbi dražbene hiše. Preiskava je pokazala, da so Nostradamove prerokbe prispele v Pforzheim iz Rima prek knjižnega bolšjega trga v Parizu in nato prek nemškega mesta Karlsruhe, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Preliminarna preiskava še ni končana
Strokovnjaki državnega arhiva nemške zvezne dežele Baden-Württemberg, v kateri ležita Pforzheim in Karlsruhe, so potrdili, da gre dejansko za ukradeni izvorni rokopis Nostradamusa. Na podlagi knjižničnega žiga je bilo tudi jasno, katera rimska knjižnica je hranila to približno 300 let staro knjigo. Po poročanju DPA-ja preliminarna preiskava, ki so jo uvedli zoper prodajalca knjige, še ni končana.

Michel de Nostredame se je rodil leta 1503 v Saint-Rémyju-de-Provenceu na jugu Francije. Medicino je študiral v Avignonu in Montpellieru, kjer se je v letih 1546 in 1547 z učinkovitimi metodami oziroma zdravili in mazili, narejenimi na osnovi rastlin, "zoperstavil" kugi, ki je razsajala v okolici Lyona in Aix-en-Provencea.

Michel de Nostredame (1503–1566). Foto: Wikipedia
Michel de Nostredame (1503–1566). Foto: Wikipedia

Kako se dobro zapisati pri kraljih in kraljicah?
Bil je tudi dvorni zdravnik pri kralju Karlu IX., zaradi prerokb pa je postal svetovalec kraljice Katarine Medičejske. Nekatere njegove prerokbe presenetljivo ustrezajo resničnim dogodkom. Kot primer se rado omenja napoved smrti Henrika II., ki se mu je na viteškem turnirju sulica zapičila v oko.

Z astronomijo in napovedovanjem prihodnosti se je začel intenzivneje ukvarjati leta 1547. Leta 1560 je objavil prvo knjigo zbranih prerokb Centuries astrologiques. Delo je napisano v 642 rimanih štirivrstičnih kiticah, razdeljenih v sedem "stoletij" (centuries). Njegove napovedi so namenoma mnogoznačne, tako da omogočajo raznovrstne razlage in jih je tako lažje označiti za "pravilne". V nemirnih časih državljanske vojne v Franciji je z njimi doživel velik uspeh. Umrl je leta 1566 v Salon-de-Provenceu na jugu svoje domovine.