Einstein je leta 1921 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Foto: Reuters
Einstein je leta 1921 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Foto: Reuters

Na papirju so z roko zapisani izračuni Alberta Einsteina in njegovega sodelavca Micheleja Bessa. To so zadnji koraki izračunov, ki so pripeljali do končne različice prelomne relativnostne teorije. Obstajata le dva takšna dokumenta iz obdobja, v katerem se je slavni fizik ukvarjal s to prelomno teorijo, ki jo je nato objavil leta 1915.

Jasno je bilo, da bo rokopis na dražbi dosegel visoko ceno, a ta je presegla vsa pričakovanja – papir je bil prodan za rekordnih 11,6 milijona evrov, poroča Deutsche Welle. To je najvišji znesek za kakršen koli rokopis pokojnega znanstvenika. "To je brez dvoma največ vreden Einsteinov rokopis, ki se je znašel na dražbi," so sporočili iz dražbene hiše Christie's, pri kateri so pričakovali, da bo papir prodan za največ 3,1 milijona evrov.

54-stranski dokument sta Einstein in Besso napisala med letoma 1913 in 1914 v Zürichu. V njem sta želela razrešiti težavo z anomalijo Merkurjeve orbite. Z izračuni sta želela dokazati, da bi lahko z Einsteinovo teorijo ta fenomen, ki je vrsto let begal znanstvenike, razložila.

Einstein je z dvema relativnostnima teorijama predstavil nov pogled na gibanje objektov v prostoru in času, njegove ugotovitve pa so imele tudi veliko praktično vrednost, predvsem na področju gibanja satelitov.

Einstein je umrl leta 1955 v starosti 76 let.