Stonehenge. Foto: EPA
Stonehenge. Foto: EPA

Skupina 12 znanstvenikov, sestavljena iz geologov in arheologov iz celotnega Združenega kraljestva, je ta mesec predstavila raziskavo, v okviru katere so odkrili, da nekateri manjši kamni tega prazgodovinskega spomenika izvirajo iz dveh kamnolomov modre galice v zahodnem Walesu.

Skupina je našla tudi dokaze o prazgodovinskih orodjih, kamnitih sekirah in izkopavanjih v teh kamnolomih, ki so jih datirali do okoli tri tisoč let pred našim štetjem. To pa je obdobje, ko je bila postavljena prva stopnja Stonehengea.

Po pisanju CNN-a raziskovalci trdijo, da gre za trdne dokaze o človekovem premikanju teh kamnov iz skoraj 250 kilometrov oddaljenih kamnolomov na njihovo končno lokacijo.

Večina spomenikov iz časa gradnje Stonehengea je poravnana s kraji vzhajanja in zahajanja sonca v zimskem solsticiju. Foto: EPA
Večina spomenikov iz časa gradnje Stonehengea je poravnana s kraji vzhajanja in zahajanja sonca v zimskem solsticiju. Foto: EPA

Za premiki kamnin stoji človeški dejavnik
"To končno razrešuje dolgoletne razprave o tem, ali je te kose modre galice premaknil človeški dejavnik ali pa ledeniško dogajanje," je sporočil profesor arheologije Joshua Pollard z Univerze v Southamptonu. Pollard, vodilni raziskovalec te študije, je povedal še, da se ekipa od leta 2010 posveča analiziranju vzorcev iz Stonehengea in jih primerja s kamninami iz waleškega hribovja Preseli. "To je težko delo," je še sporočil in dodal, da "tovrstne raziskave potrebujejo čas."

Da bi se dokopali do potencialnih sovpadanj, so geologi po pisanju publikacije Antiquity zdrobili v prah na stotine kamnin ter nato opravili poglobljene teste z rentgenskimi žarki in cirkonijem.

"Z geološkega vidika je vznemirljivo, da uporabljamo kombinacijo standardnih (mikroskopi) in sodobnih analitičnih orodij," je za CNN povedal geolog Richard Bevins iz Narodnega muzeja Wales.

Iz kamnolomov Carn Goedog in Craig Rhos-y-felin
Znanstveniki sicer že dolgo vedo, da so kamni prišli iz hribovja Preseli, vendar je nova raziskava pomagala ovreči trditve o izvornih lokacijah kamnin, ki jih je leta 1923 postavil H. H. Thomas, slavni britanski geolog. Po novih ugotovitvah kamni torej prihajajo iz kamnolomov, imenovanih Carn Goedog in Craig Rhos-y-felin. Ta sta na severni strani hribovja, torej nasproti lokacije, ki so jo dolgo imeli za njihov izvor.

"S ponovnim podrobnim pregledom dejanskih vzorcev, ki jih je proučeval, smo lahko pokazali, da nobena od njegovih predpostavk ne prestane vnovične preiskave," je povedal geolog Bevins.

Glede na to, da so kamnine torej prišle s severne strani hribovja, raziskovalci zdaj večjo verjetnost pripisujejo možnosti, da so te masivne kamne zvlekli po kopnem iz Walesa v Anglijo, v nasprotju z nekdanjim predpostavljanjem, da so jih prepeljali po pritokih reke blizu južne strani hribovja.

Raziskovalci večjo verjetnost pripisujejo možnosti, da so masivne kamne zvlekli po kopnem iz Walesa v Anglijo. Foto: EPA
Raziskovalci večjo verjetnost pripisujejo možnosti, da so masivne kamne zvlekli po kopnem iz Walesa v Anglijo. Foto: EPA

Skale nemara prvotno uporabljene v svojem lokalnem okolju
Strokovnjaki priznavajo možnost, da so bile nekatere skale sprva uporabljene za gradnjo kamnitega kroga v lokalnem okolju, preden so jih začeli postavljati na ravnici Salisbury na jugu Anglije, so še zapisali v publikaciji Antiquity.

"To je še zmeraj eden najbolj izjemnih primerov premikov megalitov na dolge razdalje v antičnem svetu, vendar je bil nenavadno premalo raziskan," je še zapisal dejal Pollard. "Prepričan sem, da se bomo vrnili."

Arheologi se zdaj želijo osredotočiti na prazgodovinske povezave med zgodnjimi prebivalci hribovja Preseli in angleškimi ravnicami na vzhodu, je še zapisal Pollard.