Svetišče oziroma ritualni kompleks so odkrili na območju neolitskega tabora. Foto: AP
Svetišče oziroma ritualni kompleks so odkrili na območju neolitskega tabora. Foto: AP

Ekipa, v kateri so bili arheologi z jordanske univerze Al Husein bin Talal in Francoskega inštituta za Bližnji vzhod, je svetišče odkrila v okviru zadnje sezone izkopavanj v letu 2021, piše Associated Press (AP).

Najdba v bližini puščavskih zmajev
Ritualni kompleks so našli na območju neolitskega tabora v bližini velikih struktur, znanih kot puščavski zmaji. To so množične pasti, za katere se domneva, da so jih uporabljali kot staje za divje gazele, ki so jih nato zaklali. Tovrstne pasti so sestavljene iz dveh ali več dolgih kamnitih zidov, ki lahko v dolžino merijo tudi kilometer in pol ter se zbližujejo proti ograjenemu prostoru. Puščavske zmaje je mogoče najti raztresene po puščavah Bližnjega vzhoda in jugozahodne Azije. Po podatkih je na tem območju kar okoli 5800 teh struktur.

 Kamna z izklesanima antropomorfnima figurama. Foto: AP
Kamna z izklesanima antropomorfnima figurama. Foto: AP

"Najdba je edinstvena, predvsem zaradi ohranjenosti. Stara je 9000 let in vse je skoraj nedotaknjeno," je povedal jordanski arheolog in eden od vodij izkopavanj Vael Abu-Aziza. Znotraj svetišča je stala tudi dvojica kamnov z izklesanima antropomorfnima figurama, pri čemer je enega od njiju spremljala miniaturna upodobitev puščavskega zmaja, pa tudi oltar, ognjišče in morske školjke.

Središče gospodarskega in simbolnega življenja
Bližnja lega svetišča in puščavskih zmajev nakazuje, da so bili prebivalci specializirani lovci in da so bile te pasti "središče njihovega kulturnega, gospodarskega in celo simbolnega življenja na tem obrobnem območju," je zapisano v izjavi. Raziskovalci so dodali še, da je odkritje tega svetišča vrglo popolnoma novo luč "na simboliko, umetniški izraz in duhovno kulturo teh doslej neznanih neolitskih populacij".

Primerek puščavskega zmaja. Foto: Wikipedia
Primerek puščavskega zmaja. Foto: Wikipedia

Lawrence Arabski in puščavski zmaji
Kot piše National Geographic, je britanski arheolog T. E. Lawrence – bolj znan kot Lawrence Arabski – med raziskovanjem puščave Negev na območju današnjega Izraela v letu 1914 opazil kamnite zmaje, a ni bil prepričan glede njihovega namena. Te kamnite strukture je opisal kot "dolge in zmedene stene, za katere … se zdi, da se začnejo, nadaljujejo in končajo tako brezciljno".

Poimenovanje puščavski zmaji so tem strukturam nadeli piloti Kraljevega vojnega letalstva, ki so v 20. letih prejšnjega stoletja leteli čez to območje, saj njihova oblika spominja na papirnate zmaje, navaja Smithsonian Magazine.