Foto: Facebook občine Nova Gorica
Foto: Facebook občine Nova Gorica

Muzejsko hišo so do zdaj pestili prenove potrebna streha, odpadajoči omet in stara polkna, bila pa je celo brez toaletnih prostorov, poudari predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

"Zdaj bo že nastala tudi čajna kuhinja, da bodo lahko naše žene pripravile tudi kakšen čaj za obiskovalce."

Denarja za prenovo vseh prostorov ni, bodo pa sredstva jeseni iskali naprej. Želijo urediti tudi primeren prostor za arhiv o aleksandrinkah, ki so ga odkupili od avstrijskega državnega arhiva.
"Trenutno je hranjen pri naši članici, kljub temu določene podatke vedno damo, to je naša želja, da bo potem vse zbrano v muzeju."

Kot je poudarila Darinka Kozinc, verjame, da bi muzej v Prváčini lahko postal središče zgodb o aleksandrinkah, ki so v Egipt odhajale tudi iz drugih koncev Slovenije. Muzej vsako leto obišče od 2000 do 3000 ljudi, najbolj pa jih pritegnejo posamične zgodbe.

"Ne nazadnje imamo v muzeju tudi fotografijo verjetno najbogatejše Slovenke vseh časov, ki ni bila prava aleksandrinka, gre za Jožo Sedmak, poročeno Finney iz Križa pri Trstu, ki je bila poročena z angleškim baronom. Po njegovi smrti je upravljala vse njegovo premoženje. On je bil bombažni kralj in ona je bila kraljica aleksandrijske smetane. To je res zgodba, ki fascinira."

Veliko tujih gostov v Prvačini išče svoje korenine. Tu je bila tudi avstralska pisateljica Krissy Kneen, ki je v knjigi Trikrat pokopana, odkrivala življenje svoje babice, prav tako aleksandrinke.