Foto: Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale
Foto: Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale

Razbitine so na globini približno 160 metrov našli z uporabo sodobne tehnične opreme, ki sta jo zagotovila potapljaški center karabinjerjev iz Genove in potapljaška enota v Rimu. Uporabili so nov in posebej opremljen čoln s sonarjem ter daljinsko upravljano vozilo (ROV), ki je omogočilo celovito kartiranje podvodnega najdišča, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Najdba označena za "zakladnico amfor"
Karabinjerji Odseka za arheologijo Operativnega oddelka poveljstva karabinjerjev za varstvo kulturne dediščine so tako zbrali video- in fotodokumentacijo, iz katere je razvidno, da je arheološko najdišče tako rekoč nedotaknjeno. Raziskovalci so bili presenečeni nad množičnostjo in ohranjenostjo amfor, odkritih na peščenem morskem dnu. Italijanski mediji, ki so poročali o odkritju razbitine, so ga opisali kot "zakladnico amfor". Na tej točki še ni znano, kaj bi lahko bilo v njih.

Foto: Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale
Foto: Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale

Vode ob italijanski obali so tudi sicer polne razbitin iz različnih zgodovinskih obdobij. Karabinjerji iz posebne enote jih nenehno nadzorujejo, da bi odkrili in zavarovali zgodovinsko dediščino, ki je v stoletjih končala na dnu morja.

Pomembno pristanišče ob Tirenskem morju
Mesto Civitavecchia, ob obali katerega so našli razbitino, je bilo že od antičnih časov pomembno pristanišče ob Tirenskem morju. Prvotno so ga ustanovili Etruščani, kasneje se je razvilo pod Rimljani in v naslednjih stoletjih doživelo razcvet. Danes je pristanišče pomembna točka v pomorski komunikaciji iz srednje Italije proti Siciliji, Sardiniji ali Iberskemu polotoku.