Raziskovalci upajo, da bodo na razpolago dobili prostor, kjer bodo lahko restavrirano razbitino postavili na ogled v celoti. V nasprotnem primeru jo bodo morali zasuti nazaj s peskom in jo pustiti na morskem dnu z neštetimi drugimi ostanki ladij. Foto: Reuters
Raziskovalci upajo, da bodo na razpolago dobili prostor, kjer bodo lahko restavrirano razbitino postavili na ogled v celoti. V nasprotnem primeru jo bodo morali zasuti nazaj s peskom in jo pustiti na morskem dnu z neštetimi drugimi ostanki ladij. Foto: Reuters

Morda se je razdivjala nepričakovana nevihta ali pa neizkušen kapitan ni bil kos nalogi – zgodovina je v času pokopala razlog za brodolom trgovske ladje, ki je na krovu nosila poslastice iz daljnih dežel in je pred več kot 1200 leti potonila ob izraelski obali, približno na kraju, kjer danes deluje kibuc Ma'agan Michael.

Zgodovinske učbenike bo treba popraviti
To je bilo obdobje, ko je (večinoma krščanski) Bizanc izgubljal svojo oblast nad vzhodnim Sredozemljem, saj se je tam vse bolj krepila muslimanska nadvlada. Razbitina, ki datira v 7. ali 8. stoletje n. š., je oprijemljiv dokaz, da se je kljub temu verskemu razkolu živahna trgovina v Sredozemlju nadaljevala. "Zgodovinske knjige nas praviloma učijo, da so bile trgovske poti tako rekoč v celoti presekane, da ni bilo mednarodne trgovine v Sredozemlju. Manjša plovila so izvajala samo kabotažo ob obali," povzema vodja raziskave, pomorska arheologinja Deborah Cvikel z Univerze v Hajfi. No, nova odkritja to teorijo postavljajo na laž.

"Pred nami je velika razbitina – ocenjujemo, da je bila ladja dolga okrog 25 metrov –, naložena pa je s tovorom iz vsega Sredozemlja." Artefakti na krovu pričajo o tem, da je bila ladja zasidrana na Cipru, v Egiptu, morda tudi v Turčiji in celo ob severni obali Afrike.

Dobro ohranjena razbitina, ki nosi oznako Ma’agan Michael B ship (MMB), je eno največjih svetovnih odkritij pomorske arheologije v zadnjih letih. Lahko bi spremenila naše dojemanje
Dobro ohranjena razbitina, ki nosi oznako Ma’agan Michael B ship (MMB), je eno največjih svetovnih odkritij pomorske arheologije v zadnjih letih. Lahko bi spremenila naše dojemanje "temne dobe", ko naj bi vladali samo vojna in izolacija. Foto: Reuters

Podvodno raziskavo financirajo Izraelska fundacija za znanost, Fundacija Honor Frost in Inštitut za pomorsko arheologijo Univerze A&M v Teksasu.

Dobri pogoji za arheologe
Izraelska obala je tako rekoč pokopališče cele množice ladij, ki so tu potonile v zadnjih tisočletjih. Razbitine je tu tudi lažje preučevati kot drugje v Sredozemlju, saj je morje razmeroma plitko, dno pa je peščeno, kar pomaga ohraniti artefakte. Ko kaka nevihta pošteno razburka morje, se pesek toliko premakne, da razkrije dele razbitin – in točno to se je zgodilo z odkritjem pri Ma'agan Michaelu. Dva ljubiteljska potapljača sta opazila nenavaden kos lesa, ki je štrlel iz morskega dna, in o tem obvestila oblasti.

MMB datira v čas med letoma 648 in 740, kar je neposredno po muslimanski zasedbi Levanta in ustanovitvi Islamskega kalifata. Foto: Reuters
MMB datira v čas med letoma 648 in 740, kar je neposredno po muslimanski zasedbi Levanta in ustanovitvi Islamskega kalifata. Foto: Reuters

Ohranile so se celo ladijske podgane
Osem potapljaških sezon pozneje je ekipa Deborah Cvikel bolj ali manj izrisala načrt 20-metrskega lesenega ladijskega skeleta, ki se je ohranil. Najprej so s pomočjo "podvodnega sesalca" odstranili meter in pol peska, potem pa na površje izvlekli 200 amfor, v katerih so bili še vedno ostanki različnih primerkov sredozemske prehrane, od ribje omake do oliv, datljev in fig, našli so tudi pomorske pripomočke, pa lesene glavnike in ostanke živali, med drugim hroščev in šestih podgan.

Štejejo celo koščice oliv
"Treba je biti zelo previden, kajti nekateri ostanki – na primer ribje ali pa podganje kosti in koščice oliv – so tako drobni, da se lahko v hipu izgubijo,"
opozarja Cvikel. Na nekaterih predmetih, ki so bili del tovora, so bile oznake krščanske bizantinske cerkve, drugje pa je prisotna arabska pisava.

Raziskovalci upajo, da bodo na razpolago dobili prostor, kjer bodo lahko restavrirano razbitino postavili na ogled v celoti. V nasprotnem primeru jo bodo morali zasuti nazaj s peskom in jo pustiti na morskem dnu z neštetimi drugimi ostanki ladij.