Že od začetka 19. stoletja, ko je Grčija razglasila samostojnost in za svoje glavno mesto izbrala Atene, na Akropoli redno potekajo arheološka izkopavanja. Foto: EPA
Že od začetka 19. stoletja, ko je Grčija razglasila samostojnost in za svoje glavno mesto izbrala Atene, na Akropoli redno potekajo arheološka izkopavanja. Foto: EPA

"Ekskluzivna storitev je na voljo samo za po štiri skupine največ petih ljudi in lahko vključuje vodnika, če stranke tako želijo," je mogoče prebrati na spletni strani za nakup vstopnic za ogled grške dediščine, imenovani Hellenic Heritage. Zasebne oglede Akropole ponujajo pod imenom Izkušnja Akropole in jih potencialnim obiskovalcem predstavljajo kot "ekskluzivno priložnost, da zasebno uživajo v tem popolnem arhitekturnem izrazu grškega duha". Kot še piše na spletni strani, so zasebne oglede uvedli, da bi obiskovalcem omogočili, da se izognejo gneči.

Sorodna novica Grčijo in Turčijo zajel vročinski val, Akropolo bodo v najbolj vročih urah znova zapirali

Kaj je bilo prej: mesto Atene ali mit o boginji Ateni?
Atenska Akropola, zgrajena v 5. stoletju pred našim štetjem, je eden najbolj obiskanih starodavnih spomenikov na svetu. V preteklem letu je imela celo rekorden obisk, saj si jo je ogledalo skoraj štiri milijone ljudi. "V resnici nihče ne ve, kaj je bilo prej: mesto Atene ali mit o boginji Ateni. V mnogih pogledih je Akropola še zmeraj skrivnost in najboljši način za njeno raziskovanje je v prostem času," še piše na spletni strani.

Sicer je bilo že lani napovedano, da bodo po novem omogočili zasebne oglede Partenona in drugih zakladov Akropole, a jih je ministrstvo za kulturo takrat preložilo za nedoločen čas. "Nismo bili seznanjeni z organizacijo teh obiskov," so še sporočili iz sindikata varuhov grških arheoloških najdišč, ki nasprotuje tovrstnim ogledom Akropole.

Na zasebni ogled se je mogoče odpraviti ob torkih, petkih in sobotah ob 7. uri zjutraj ali po 20. uri. Prvi tovrstni obisk je prejšnjo soboto po uradnem zaprtju lokacije opravil ruski par v spremstvu vodnika, so poročali grški mediji. Akropola pa je za javnost uradno odprta od 8. do 20. ure, redna vstopnica stane 20 evrov, v kombinaciji z drugimi antičnimi najdišči pa 30 evrov.

Od leta 1987 na Unescovem seznamu
Z malo začetnico pisana akropola (v grščini rob mesta ali del mesta, ki je višji od drugih) pomeni torej višji ali utrjeni del starogrškega mesta, ki vključuje tudi templje in druge javne zgradbe, akropole pa so zaradi obrambnih razlogov navadno nastale na vzpetinah, ki so jih od nižjih delov ločevale strme stene. Atenska Akropola je na seznamu Unescove svetovne dediščine od leta 1987.