Odslej naj bi bilo zemljišče namenjeno turističnim vsebinam.

Foto: Občina Ptuj
Foto: Občina Ptuj

Objekt je bil zgrajen leta 1860 kot strojarna kož. Ob njem pa se na Ptuju že vrsto let krešejo mnenja. Na občini so se odločili, da ga zaradi dotrajanosti in posledično nevarnosti za okolico porušijo. "Objekt je po mnenju gradbene stroke nevaren, k temu s soglasjem k rušitvi pritrjuje tudi ministrstvo za kulturo. Opozarjajo tudi na možnost hipne porušitve posameznih delov objekta, zato ne moremo tvegati, da se celotna stavba ali del te podre, in prevzemati odgovornosti za morebitne poškodbe ali žrtve. To je poglavitno, da bomo k rušitvi pristopili takoj," so za STA pojasnili na občini.

Ministrstvo za kulturo izdalo soglasje za rušenje
Konec maja jim je ministrstvo za kulturo izdalo soglasje za rušenje, saj gre za objekt, ki je vpisan v register kulturne dediščine. Kot piše v izdani odločbi, je izvedenec gradbene stroke objekt sredi aprila podrobneje pregledal in ugotovil, da je v zelo slabem stanju, kar je predvsem posledica vlage v objektu oziroma dolgoletnega nevzdrževanja. Presodil je, da je "objekt smiselno porušiti, ker se stroškovni vidik vložka v sanacijske posege ne bo izkazal in upravičil".

Ministrstvo je na podlagi njegove in še nekaterih drugih ocen sklenilo, da je nekdanja usnjarna tako močno poškodovana in dotrajana, da je že nevaren objekt za ljudi in premoženje, zato ga je dovoljeno porušiti.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Vsi pa se s tem ne strinjajo. Več oseb na čelu s prvopodpisanimi Igorjem Sapačem, Francijem Lazarinijem in Milošem Koscem je v odprtem pismu pozvala županjo Nuško Gajšek, naj prekliče rušenje. "Opozoriti vas želimo na pomen te stavbe za zgodovino in identiteto Ptuja, še zlasti za njeno nepogrešljivo vlogo v urbani zasnovi mesta," so zapisali.

Prvi večji industrijski objekt v mestnem jedru
Po njihovih besedah gre za eno redkih tovrstnih ohranjenih usnjarskih poslopij v Sloveniji in ima zato izjemen kulturnozgodovinski pomen. "Kompleks Pirichove usnjarne je bil prvi večji industrijski objekt v mestnem jedru in obenem stavba, ki je povezala tradicijo srednjeveških usnjarskih delavnic in novih poslopij, vezanih na industrijsko revolucijo v Evropi v 19. stoletju. Po letu 1945 je stavbo prevzelo podjetje Koteks Tobus, del stavbe pa je uporabljala pletarska šola. Kljub temu se zanimiva arhitekturna zasnova stavbe iz 19. stoletja ni spremenila in ima zato velik dediščinski pomen v širšem prostoru," so še zapisali.

"Gradbeno stanje stavbe je še vedno zadovoljivo in dopušča smiselno prenovo za različne namene. Dejstvo je, da je stara usnjarna brez posebnih poškodb prestala oba lanska potresa z epicentroma na Hrvaškem, kar dokazuje, da je statično dovolj stabilna in v boljšem gradbenem stanju, kakor se to morda zdi na prvi pogled," dodajajo.

Izvedli bodo javni arhitekturni natečaj
Ni pa še znano, kaj točno bo stalo na izpraznjenem zemljišču. "Izvedli bomo javni arhitekturni natečaj za umestitev novega objekta in celovito urbanistično potezo ob reki Dravi. Območje bo namenjeno turističnim vsebinam," razlagajo na občini.

Rušenje objekta, vrednost katerega znaša nekaj več kot 58.000 evrov, se bo začelo v sredo in bo trajalo predvidoma do konca avgusta.