Foto: Neurotitan Schwarzenberg/Facebook
Foto: Neurotitan Schwarzenberg/Facebook

V Kulturcafeju so pripravili razstavo del, ki so nastala v okviru likovnih in fotografskih delavnic.

Sledilo bo več vodenj po različnih razstavah, dogajanje se bo selilo po muzejih, od Muzeja Kosova graščina, Slovenskega planinskega muzeja, Muzeja Kranjska Gora, Liznjekove domačije pa vse do Muzeja Rateče oz. Kajžnkove hiše.

Ob 70. obletnici v sedmih postavitvah predstavljajo področja delovanja – železarstvo, planinstvo, etnologijo, umetnostno zgodovino – in presežke v zbirkah kulturne dediščine, za katere skrbijo.

Tako na področju železarstva opozarjajo na inovacije in zlato medaljo za feromangan, pomen Stare Save z rudišči in zbirko fosilov zahodnih Karavank.

Muzej v času

Gornjesavski muzej se je iz prvotnega Tehniškega muzeja Jesenice leta 1991 preimenoval v Muzej Jesenice in združil Tehniški muzej Železarne Jesenice in muzejsko-galerijske dejavnosti v občini Jesenice. Ime je ohranil vse do leta 2000, ko se je preimenoval v Gornjesavski muzej.

Foto: Gornjesavski muzej Jesenice
Foto: Gornjesavski muzej Jesenice

Planinstvo, alpinizem in umetnost
Ob planinstvu poudarjajo pomen alpinizma z najobsežnejšo zbirko o alpinističnih odpravah in gradivo, povezano z Jakobom Aljažem, ki priča o domoljubju, ki so ga izkazovali prav v gorah.

Na področju etnologije osvetljujejo pomen delavske kulture, delo prve slovenske diplomirane skrbstvene sestre Angele Boškin in pomen bogate etnološke dediščine Rateč. Enega od prispevkov pa namenjajo neprecenljivi zbirki umetniških del Nicole Grassija, piše na spletni strani muzeja.