Foto:
Foto:
Kud France Prešeren pričakuje razumevanje soseske v prihodnjih tednih ... Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Od leta 1992 Trnfest ponuja žanrsko raznovrsten program z domačo in mednarodno udeležbo izvajalcev iz različnih področij glasbe, gledališča, plesa, literature, filma, likovne in vizualne umetnosti ter izobraževalnih in ustvarjalnih delavnic. Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Pridno se čisti, barva, prenaša, popravlja električno napeljavo, odtoke, vleče kable, fotokopira ... Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Predtrnfestovska napetost raste naprej. Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Festivalsko dogajanje bo postreglo s številnimi humornimi gledališkimi predstavami. Foto: Jure Plešec

torek, 19. julij

Sopara. Na KUD-ovem (zaenkrat še) praznem dvorišču me pozdravi sveža belina barskih mizic (Drago je mojster za vse), v hiši pa sveža barvitost notranjosti (Goran je najboljši pleskar med založniki in najboljši založnik med pleskarji). Živčnosti še ni čutiti. Zainteresirani sprašujejo po programu. Na KUDovih spletnih straneh že visi. "Sitnosti" z letošnjim, že 14. Trnfestom po vrsti se še niso prav začele. Z izjemo seje četrtne skupnosti Trnovo pred dvema tednoma. Niso preveč navdušeni nad pričakovanim porastom decibelov, pa so nam zato naložili "merjenje vpliva hrupa na okolico". Hm, pa bo spet šel denar za upravne zadeve, namesto da bi si privoščili kak še bolj kakovosten nastop. Ker konec koncev pa Trnfest ni festival pantomime ... No, prosili smo za razumevanje in se vnaprej posuli s pepelom.


Tone je medtem vestno (saj drugače ne zna) poslal prijavo prireditev, prošnje in ostalo vsem pristojnim. Naivno, ampak ne pričakujem neprijetnih presenečenj. Viški policisti so še najmanjša težava (čeprav morda trnovsko hip hop krdelo meni drugače ...). Končno je šla v tisk tudi programska zloženka (po šestinštiridesetih lektorskih in osemindvajsetih vsebinskih popravkih (hvala Luka!). Upam, da je bila odločitev za spremembo logotipa vsaj neškodljiva, če že ne dobra odločitev. Še vedno nisem prepričan, da si mestni Zavod za turizem zasluži omembo na zloženki. 200 tisočakov za 5-tedenski festival?! Še za prevode v angleščino ne bo dovolj ...

Za tiste, ki morda Trnfesta še ne poznate, citiram še par stavkov iz promocijskega materiala: Trnfest, je mednarodni poletni festival, ki je zadnjih nekaj let ena bolj priljubljenih poletnih kulturno-umetniških dogajanj v Ljubljani. Od leta 1992 Trnfest ponuja žanrsko raznovrsten program z domačo in mednarodno udeležbo izvajalcev iz različnih področij glasbe, gledališča, plesa, literature, filma, likovne in vizualne umetnosti ter izobraževalnih in ustvarjalnih delavnic. Ogled prireditev je brezplačen.

sreda, 20. julij

Danes je živčnost v KUD-u primerno narasla, saj smo ob 13. uri pripravili tiskovno konferenco. Dopoldne se je to poznalo predvsem v intenzivnem tekanju po stopnicah, od fotokopirnega stroja do galerije pa spet nazaj. Kar je po pravkar brušenem in polakiranem parketu lahko precej tvegano početje. No, ob uri in malo čez se je zbrala ustrezna količina zainteresiranih predstavnikov medijev. K sreči je nekaj še po barvi dišečih izvodov zloženke prišlo tik pred njimi in potem naravnost v njihove roke.


Dve Andreji in Nina so zbranim predstavile letošnji program. Ponujeno je omejeno s količino sofinanciranja, kar je seveda premajhno, nezadostno ... Kar je zanimalo tudi prisotne. In smo razložili. Nekaj malega dodeli ministrstvo za kulturo, večina gre iz sredstev Oddelka za kulturo in raziskovalno dejavnost Mestne občine Ljubljane. Sredstva mestnega oddelka za turizem so – kot rečeno – bolj simbolična. Enako količino je letos prispevala Študentska organizacija v Ljubljani. Ostalo pa smo potem s trudom in muko novačili naokrog, dobili nekaj sponzorstva, a premalo. Investicijo v javno podobo sta s Trnfestom drzno tvegala le Petrol, d. d. in Durex.

Programsko se letos obetajo naslednje zanimivosti: festival bo 27. julija na Prešernovem trgu odprlo poljsko gledališče Teatr Proywacze Cial z ulično predstavo Funny Faces. Galerijsko ponudbo začenja razstava džezfotografij Žige Koritnika, ki bo v času Trnfesta trikrat menjala barve. No ja, fotke, a ne. Filmski večeri bodo med drugim ponudili tudi "A je to!" nove, še bolj nove, najnovejše epizode legendarne češke animiranke. Tudi letos pričakujemo največ obiskovalcev na etnovečerih. Med nastopajočimi že tradicionalni trubači, tokrat Picikato Brass Band in Kurtiš Jašarov Band (Makedonija) pa Dhoad Gypsies of Rajahstan (Indija). Tudi plesalo se bo na Trfnestu. Po domače. Območje za pešce bo markiral Branko Potočan, Dušan Teropšič pa najavlja Mesto solz.

četrtek, 21. – nedelja, 24. julij
Predtrnfestovska napetost raste naprej. Prav tako narašča tudi število prisotnih KUD-ovih sodelavcev. Tu in tam naraste temperatura, ki pa tudi hitro pade. Pridno se čisti, barva, prenaša, popravlja električno napeljavo, odtoke, vleče kable, fotokopira ... Klasične izredne razmere pač, ki jih prinesejo vsakoletna polletna vzdrževalna dela. Da bo vsaj za Trnfest vse lepo in prav.


Najboljši urednik med pleskarji že vihti čopič s svežo barvo nad deskami za zunanji oder. Fasadi skušamo očistiti grafite. Ker avtor ni premogel prave domišljije, kaj šele ustvarjalnosti. Sicer bi ga povabili na grafiti-session v času dvodnevnega dogodka Street Explosion. In morda k prijavi projekta na KUD-ov letni razpis za razstave. Vabilo velja za vse.

Prišel je čas, da poleg zunanjega odra postavimo tudi vso potrebno servisno infrastrukturo. Sem sodi tudi zunanji točilni pult. Ker je Trnfest pač avgusta in avgustovski vročini v Ljubljani ni para. Res ne. Ker vsa ta asfaltna podlaga pridno oddaja čez dan nabrano vročino še pozno v noč.


Tudi letos bomo Trnovčane, sosede, nagovorili za razumevanje. Zloženke bodo tako kot vsako leto pristale direktno v njihovih nabiralnikih. Da bodo imeli čas prilagoditi svoje urnike. In da ne bi negodovali nad obleganimi in zaparkiranimi trnovskimi ulicami. Trnfest je namreč namenjen tistim, ki si želijo neformalnega kulturnega programa ob druženju. Seveda tudi s sosedi Trnovčani. Ki so najboljši, ker so edini, in niso tisti iz reklame.


Še tisoč in eno zadevo moramo urediti. Da ne bi zdaj predolgo razpredal, raje napišem, ko bodo urejene.

sreda, 27. julij - Velika otvoritev Trnfesta















Vito Rožej

Konec