Foto:
Foto:

To je prva od več razstav in prireditev, ki jih ljubitelji umetnosti pripravljajo ob 100. obletnici rojstva ene najbolj ekscentričnih osebnosti dvajsetega stoletja, kiparja, slikarja, scenarista in oblikovalca Salvadorja Dalija.

Ob praznovanju umetnikove obletnice se bo zvrstilo še več prireditev, tudi razstav, posvečenih njegovemu delu in življenju.

Posebnost razstave je njena osredotočenost na Dalijev odnos do sveta reklame in potrošništva, na ogled pa je približno 400 del - risb, fotografij, rokopisov, razglednic, izvlečkov iz filmov in predmetov, ki jih je oblikoval Dali; na ogled pa so tudi scenariji in filmi, med njimi kratki animirani film Destino, ki sta ga oblikovala skupaj z Disneyjem, vendar ga nista dokončala. To je zdaj uspelo Disneyjevemu nečaku, ki je Dalijev ohranjeni material po 57 letih ponovno obudil in film je letos nominiran za oskarja.

Po 23. maju se bo razstava preselila v Madrid, Sankt Peterburg, na Florido in v Rotterdam. V Španiji so trije Dalijevi muzeji, ki si jih letno ogleda približno poldrugi milijon obiskovalcev, najobširnejša razstava pa bo na ogled jeseni v Benetkah.