Aipa je 11. oktobra prejela dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic za soavtorje avdiovizualnih del, za izvajalce, katerih izvedbe so uporabljene v avdiovizualnih delih, in za filmske producente. Foto: EPA
Aipa je 11. oktobra prejela dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic za soavtorje avdiovizualnih del, za izvajalce, katerih izvedbe so uporabljene v avdiovizualnih delih, in za filmske producente. Foto: EPA

11. oktobra je tako prenehalo veljati začasno dovoljenje, ki je bilo leta 2001 izdano Združenju skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del. Sazas je imel začasno dovoljenje za kolektivno uveljavljanje omenjenih avtorskih pravic za obdobje do ustanovitve ustrezne kolektivne organizacije, kar se je zdaj zgodilo. Kot so še pojasnili, ostaja dovoljenje, ki je bilo Sazasu izdano za upravljanje avtorske pravice na glasbenih delih, še naprej veljavno.
Združenje avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (Aipa) bo odslej upravljalo s pravicami za soavtorje avdiovizualnih del, torej avtorje priredb, piscev scenarijev, avtorjev dialogov, direktorja fotografije, glavnega režiserja, skladatelja filmske glasbe, ki je posebej ustvarjena za uporabo v avdiovizualnem delu, in glavnega animatorja, če je animacija bistven element v avdiovizualnem delu.
Dovoljenje obsega pravico do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del, ki se izvrši pod pogoji zasebne ali druge lastne uporabe, in pravice radiodifuzne retransmisije v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del. Aipi bo upravljala tudi s pravicam za izvajalce, katerih izvedbe so uporabljene v avdiovizualnih delih, in sicer za pravično nadomestilo za tonsko ali vizualno snemanje njihovih izvedb v avdiovizualnih delih, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe.
Za filmske producente bo združenje zagotavljalo pravico do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje avdiovizualnih del na videogramih, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, so sporočili iz urada za intelektualno lastnino.