Študiju na ljubljanski akademiji za glasbo se bosta verjetno prihodnje leto pridružila še študija glasbe v Velenju in Mariboru. Foto: Akademija za glasbo
Študiju na ljubljanski akademiji za glasbo se bosta verjetno prihodnje leto pridružila še študija glasbe v Velenju in Mariboru. Foto: Akademija za glasbo
Franc Kangler
Tudi župan Maribora Franc Kangler je povedal, da si Akademijo za umetnosti želi čim prej, da bi bila s tem omogočena ustvarjalnost mladih. Foto: MMC RTV SLO

Mariborska univerza je že pred časom v sodelovanju z Mestno občino Velenje pridobila akreditacijo za ustanovitev Akademije za glasbo s sedežem v Velenju. Ker se je uresničevanje projekta pri državi precej zavleklo, so se zdaj na univerzi odločili za njeno preoblikovanje v Akademijo za umetnosti s sedežem v Mariboru in stalno enoto za študij glasbe v Velenju. Akademija za umetnosti bi luč sveta lahko ugledala že v prihodnjem študijskem letu.

Na začetku bo treba nekaj improvizacije
"Umetnost in znanost sta bili skozi zgodovino vedno uravnoteženi. Umetnost je navdih, prav ta pa je ključen tudi za znanstveno raziskovanje. In obratno, tudi nova znanstvena spoznanja so za umetnost izziv ter materija, ki jo želijo raziskovati umetniki," je ob današnjem slovesnem podpisu pisma o nameri povedal rektor univerze Danijel Rebolj in napovedal, da bo oddelek za glasbo zagotovo v Velenju, verjetno pa tudi v Mariboru. Z združitvijo razvojnih potencialov bo po Reboljevem mnenju mogoče doseči številne sinergijske učinke in večjo kakovost študija, želja vseh pa je, da bi akademija začela z delovanjem že v času Evropske prestolnice kulture (EPK) prihodnje leto.

V začetku jih čaka nekaj improvizacije, predvsem kar se prostorov tiče, a Rebolj zagotavlja, da nikakor na škodo študijskega programa. Vsi trije programi naj bi v okviru akademije nastajali vzporedno, res pa je, da je za zdaj največ storjenega na področju glasbe. Rektor pričakuje, da naj bi bili programi pripravljeni konec oktobra, saj morajo biti akreditirani še letos, če jih želijo razpisati že za prihodnje študijsko leto. Ob tem na mariborski univerzi pričakujejo tudi dobro sodelovanje s predavatelji ljubljanskih umetniških akademij.

Pomagali bosta tudi gledališči
Pismo o nameri so poleg Rebolja podpisali še župana obeh mest Franc Kangler in Bojan Kontič, direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer ter direktor SNG Maribor Danilo Rošker in direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Mojca Redjko.

Mariborski župan Kangler je ob podpisu dejal, da tudi sam želi, da akademija čim prej zaživi. Dodal je, da je EPK, ki ga prihodnje leto gosti Maribor, zgolj enoletni projekt, mlajšim generacijam pa bo treba priložnost za umetniško izražanje dati tudi po letu 2012. Da bosta lahko k razvoju bodoče akademije tako s prostori kot kadri veliko prispevali tudi mariborsko gledališče in novo lutkovno gledališče, pa sta potrdila tudi direktorja obeh ustanov.