Audrey Azoulay se je rodila leta 1972 v zahodnem predmestju Pariza, imenovanem La Celle Saint-Cloud. Foto: EPA
Audrey Azoulay se je rodila leta 1972 v zahodnem predmestju Pariza, imenovanem La Celle Saint-Cloud. Foto: EPA
Irina Bokova je bila generalna direktorica Unesca med letoma 2009 in 2017. Bila je prva ženska, izvoljena na to funkcijo, in prva generalna direktorica Unesca iz jugovzhodne Evrope.  Foto: EPA
Irina Bokova je bila generalna direktorica Unesca med letoma 2009 in 2017. Bila je prva ženska, izvoljena na to funkcijo, in prva generalna direktorica Unesca iz jugovzhodne Evrope. Foto: EPA

Audrey Azoulay je svoj prvi mandat generalne direktorice Unesca nastopila leta 2017, ko je na tem mestu zamenjala Irino Bokovo iz Bolgarije, ki je bila prav tako izvoljena za dva mandata.

Izvolitev z veliko podporo držav članic
Ponovna izvolitev Audrey Azoulay je potekala v duhu soglasja z veliko podporo držav članic Unesca, saj je prejela 155 glasov od skupno 169 oddanih glasovnic, piše na uradni spletni strani organizacije.

"Ta izid vidim kot znak povrnjene enotnosti znotraj naše organizacije. V zadnjih štirih letih nam je uspelo povrniti zaupanje v Unesco, v nekaterih pogledih je šlo tudi za povrnitev zaupanja Unesca vase. Povrnili smo si tudi spokojnost z zmanjšanjem političnih napetosti, ki so nam stale na poti, in z iskanjem skupnih stališč o temah, ki so v preteklosti razdvajale. Nato smo lahko razvili skupna prizadevanja, predvsem s ponovnim povezovanjem s tradicijo vodenja večjih operacij na tem področju," je po vnovični izvolitvi sporočila Audrey Azoulay.

Obsežna prizadevanja v Mosulu in Bejrutu
Unesco je pod njenim vodstvom v zadnjih štirih letih opravil pomemben proces posodobitve, da bi izboljšal učinkovitost svojih ukrepov. Lotili so se zlasti obnove starega dela Mosula v Iraku, ki so jo zagnali leta 2018 in trenutno še poteka. Unesco pa je od tragične eksplozije v pristanišču v Bejrutu avgusta 2020 obnovil skoraj 90 šol v libanonski prestolnici, kjer izvaja tudi dejavnosti na področju dediščine in kulture.

Audrey Azoulay je po lanski uničujoči eksploziji obiskala Bejrut. Foto: EPA
Audrey Azoulay je po lanski uničujoči eksploziji obiskala Bejrut. Foto: EPA

Zagotovitev izobraževanja v 112 državah
Med pandemijo, ko je bila stotinam milijonov otrok in mladostnikov odvzeta pravica do učenja, je Unesco znova izkazal sposobnost, da se vključi. Pod njegovim okriljem je bila ustanovljena Svetovna izobraževalna koalicija, ki je omogočila zagotavljanje kontinuitete izobraževanja v 112 državah.

Ta nov zagon je privedel do konsolidacije Unescovega proračuna. Financiranje, ki temelji na nacionalnih in prostovoljnih prispevkih, je za obdobje med letoma 2020 in 2021 znašalo 1,2 milijarde evrov. Prostovoljni prispevki pa so se v obdobju med letoma 2017 in 2021 v primerjavi s preteklimi štirimi leti povečali za kar 50 odstotkov, še navaja Unescova spletna stran.

S čela ministrstva za kulturo na čelo Unesca
Audrey Azoulay je odraščala predvsem v Franciji in je tesno povezana z arabskim svetom. Njeni starši so Maročani, njen oče Andre Azoulay je bil svetovalec maroškega kralja Mohameda VI. in njegovega predhodnika Hasana II. Med drugim je bila namestnica direktorja francoskega centra za kinematografijo. Leta 2014 jo je takratni predsednik Francois Hollande imenoval za svetovalko za kulturo, med letoma 2016 in 2017 pa je bila ministrica za kulturo.