"Odraščala sem v zelo levo usmerjenem okolju," je lani Audrey Azoulay povedala za časopis Le Journal du Dimanche. Foto: EPA
Unesco
Na čelu Unesca bo drugič v zgodovini ženska, in sicer nekdanja francoska ministrica za kulturo Audrey Azoulay. Foto: EPA
Ženske, enakopravnost spolov, noge
Njena prednostna naloga pri Unescu bo promocija izobraževanja kot ključnega orodja za razvoj in enakost spolov. Foto: Reuters

Spomnimo, da so Audrey Azoulay, ki je postala druga ženska na tej funkciji, za generalno direktorico Unesca 13. oktobra izvolil na izvršilnem odboru te organizacije. V šestem krogu glasovanja je dobila dva glasova več od nekdanjega katarskega ministra za kulturo Hamada bin Abdulaziza Al Kavarija. Predlog izvršilnega odbora so nato morale potrditi še Unescove države članice, ki so Azoulayjevo podprle s 131 glasovi, proti pa jih je bilo 19, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na položaju bo nasledila Bolgarko Irino Bokovo, ki je svoj mandat začela 15. novembra 2009 in letos končuje drugi mandat. Bila je prva ženska, imenovana na to mesto, hkrati pa prva generalna direktorica iz jugovzhodne Evrope. V svojem mandatu se je med drugim zavzemala za enakopravnost med spoloma, spodbujanje izobraževanja, zaščito intelektualnih dobrin in boj proti terorizmu.

Tesne povezave z arabskim svetom
Azoulayjeva je odraščala predvsem v Franciji in je tesno povezana z arabskim svetom. Njeni starši so Maročani, njen oče Andre Azoulay je bil svetovalec maroškega kralja Mohameda VI. in njegovega predhodnika Hasana II. Izhaja iz judovske družine, vendar po poročanju DPA-ja nikoli ni naletela na antisemitizem, dokler se ni vpisala na administrativno šolo, kjer se izobražujeta francoska politična in tehnokratska elita.

"Odraščala sem v zelo levo usmerjenem okolju," je lani povedala za časopis Le Journal du Dimanche, v katerem se je spomnila tudi, da se je od 14. leta udeleževala demonstracij. Bila je namestnica direktorja francoskega centra za kinematografijo, leta 2014 pa jo je takratni predsednik Francois Hollande imenoval za svetovalko za kulturo. Nato je bila leta 2016 in do maja letos ministrica za kulturo.

Boj proti nazadnjaštvu
Njena prednostna naloga pri Unescu bo promocija izobraževanja kot ključnega orodja za razvoj in enakost spolov. Izobraževanje vidi ključno tudi v boju proti ekstremizmu.

"Znanost in kultura skozi izobraževanje prispevata k individualni emancipaciji, ki nam omogoča, da se borimo proti nazadnjaštvu," je zapisala v svoji predstavitvi državam članicam. Sama izobraževanje vidi kot ključno gibalo v boju proti izolaciji, kot nekaj, kar omogoča odprtost nasproti drugim.

V delu predstavitve, v katerem je izrazila zaskrbljenost Francije glede kulturne identitete, ki se spopada s svetovno prevlado angleškega jezika, pa je opozorila tudi na "nebrzdano standardizacijo kultur". "Unesco je v svoji konvenciji leta 2005 odločno zatrdil, da je kulturna raznolikost značilna za človeštvo in da jo je treba ohranjati in spodbujati v korist vseh," je dejala nova generalna direktorica.

Spor zaradi Palestine
Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, bo 45-letna Azoulayjeva organizacijo prevzela v turbulentnem času. Prejšnji mesec, le dan prej, preden je njeno kandidaturo potrdil izvršilni odbor, so namreč ZDA in Izrael napovedali umik iz Unesca s koncem leta 2018. Delo organizacije pa že več let zaznamuje politični spor zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu.

Unesco je edina svetovna medvladna organizacija na področjih izobraževanja, kulture, znanosti, komunikacij in informacij. Najbolj znana je po seznamih svetovne dediščine.