Zadnji dan festivala se bo predstavila zasedba Katalena. Foto: Domen Grögl
Zadnji dan festivala se bo predstavila zasedba Katalena. Foto: Domen Grögl
Sam v žepu
Ljubitelji plesa bodo prišli na svoj račun s predstavo Sam v žepu. Foto: RTV SLO
Iz Nemčije bodo v KUD France Prešeren prišli Beatsteaks.
Trnfest letos poseben teden posveča nizozemski kulturi. Foto: KUD France Prešeren

Čast odprtja festivala pripada pihalni zasedbi Kurtiš brass band, ki se je predstavila na Prešernovem trgu, od tam pa se je sprehodila do KUD-a France Prešeren. Prvi dan končujejo odprtje razstave Festival skozi oči fotografov, glasbeno-plesni performance skupine Lafi in DJ-program.
Do 31. avgusta bo tako KUD France Prešeren tudi letos prizorišče številnih dogodkov, ki so jih pripravili na Trnfestu.

Ko v Ljubljani zavlada Amstrndam
Že drugi dan festivala se bo začel teden nizozemske kulture – Amstrndam, ki ga bo 2. avgusta odprl džez koncert nizozemske zasedbe Agog, obetajo pa se še glasbeno-gledališka predstava Žabji sving Tonyja Overwaterja in Maxa Velthuisa, večer kratkih filmov, koncert funk zasedbe Dash! in gledališka predstava Slatshakers.

Od glasbe do gledališča
Organizatorji so med prireditvami, ki so jih letos pripravili za obiskovalce Trnfesta, poudarili še etno koncert Paniks (7. 8.), filmski večer Balkanski kolut (10. 8.), koncert nemške punkrock skupine Beatsteaks (13. 8.), gledališko predstavo Kaj ti je deklica? v izvedbi Šentjakobskega gledališča (14. 8.), plesno predstavo Sam v žepu Dušana Teropšiča (15. 8.), eksperimentalni zvočni projekt Matice članov zasedbe The Stroj (19. 8.), delavnico afriških plesov Maše Kagao Knez (19. in 20. 8.), koncert zasedbe Srečna mladina (27. 8.), predstavo improgledališča Manjše zlo (27. 8.) in koncert skupine Katalena (31. 8.).

Trnfest skozi objektiv
Letos bo prvič potekal fotonatečaj TrnFoto 06, ki se ga bodo lahko udeležili vsi obiskovalci festivala. Ustvarjanje sodelujočih naj bi povezovala skupna tema Trnfest 06 - razpoloženje, vzdušje, scena, komunikacija med nastopajočimi in publiko. Na natečaju bo mogoče sodelovati z največ tremi fotografijami, nastalimi na določen dan festivala na prireditvenem prostoru KUD France Prešeren.

Komisija v sestavi Antonio Živkovič, Janez Pelko, Damjan Jermančič, Patrik Suncan Stone in Tadeja Kovač bo vsak petek izbrala po tri najboljše fotografije posameznega dogodka, te pa si bo nato na koncu festivala mogoče ogledati v klubski sobi KUD-a France Prešeren. Izbrali bodo še tri najboljše fotografije, ki bodo tudi nagrajene.

Za konec še Emonska promenada
Približevanje konca bo v zadnjem tednu že šestič napovedal ulični festival Emonska promenada, ki na Trnovski most in Emonsko ulico pripelje umetnike z vsega sveta. Kulturno dogajanje pa se ne bo povsem končalo niti s prvim šolskim dnem, saj se bo po koncu Trnfesta dogajanje preusmerilo na tiste nekoliko mlajše ljubitelje kulture, saj se bo začel Mladi Prešeren. Na KUD-ovem dvorišču bodo mladi predstavili mednarodni mladinski projekt, interaktivno parodijo za evropsko birokracijo Eurobirokrat, sledi pa program v dvorani.