Foto:
Foto:
Las Ventas
Madridsko areno za bikoborbe Las Ventas so prvič uporabili leta 1931. Foto: RTV SLO

To je pred dnevi izjavila Picassova prijateljica Lucia Bosé, vdova slavnega bikoborca Luisa Miguela Dominguína. Prav zaradi tesnega prijateljstva z Dominguínom je Pablo Picasso narisal načrt za bikoborsko areno, ki naj bi zrasla v slikarjevem rojstnem kraju na jugu Španije.

Franco je bil odločno proti
Lucia Bosé si zelo prizadeva, da bi se to res zgodilo. "Ko sva nekoč obiskala Picassa, je imel skice že narejene in pridružil se nam je še arhitekt Antonio Bonet. A končni načrt so podpisali moj mož, Picasso in Bonet. Vedno sem imela to v glavi, a nikoli ni bil pravi trenutek. Zdaj je prišel," je povedala italijanska igralka. "Picasso je med drugim želel med oboke postaviti kipe bikoborcev, na neki način se je zgledoval pri rimskem Koloseju," je dodala. Španski slikar je želel, da bi areno, pod katero se je sopodpisal, zgradili v Madridu, a ideje ni podprl španski diktator Franco, ki ga je Picasso odkrito preziral. Franco je umrl le dve leti pozneje kot umetnik.

Dominguín je prijateljeva z obema
Bikoborec Luis Miguel Dominguín, ki je umrl leta 1996, prijatelja Picassa je torej preživel za 23 let, je bil sicer velik Francov prijatelj. Znan je bil tudi po številnih romancah s hollywoodskimi zvezdnicami in na spisku njegovih osvojitev so tudi Ava Gardner, Lana Turner, Rita Hayworth in Lauren Bacall. Z Lucio se je poročil leta 1954, njun sin pa je pevec in igralec Miguel Bosé, ki je igral v Almodovarjevem filmu Visoke pete.

Namesto v Madridu v Málagi
Lucia Bosé ima podporo španskega arhitekta Joséja Manuela Garcíe Péreza, ki je prepričan, da bi bila številna gradbena podjetja pripravljena sodelovati. Načrti za areno naj bi že bili pri mestnih oblasteh v Málagi. Če bodo areno zgradili, v njej ne bodo le bikoborbe, ampak bo gostila tudi kulturne dogodke, je poudaril. Kot vsako "pravo" špansko mesto Málaga eno areno za bikoborbe že ima - Plaza de Toros de la Malagueta je bila zgrajena leta 1874, sprejme pa lahko približno 14.000 gledalcev.