Dolgoročen načrt ureditve Ptuja obsega med drugim prenovo mestnih trgov, podstrešij v starem mestnem jedru, prenovo tržnice in ureditev obrežja Drave. Foto: MMC RTV SLO
Dolgoročen načrt ureditve Ptuja obsega med drugim prenovo mestnih trgov, podstrešij v starem mestnem jedru, prenovo tržnice in ureditev obrežja Drave. Foto: MMC RTV SLO
Ptuj
Po besedah vodja projekta EPK na Ptuju Franca Mlakarja so v polnem teku tudi vsebinske priprave na leto 2012. Foto: MMC RTV SLO

Med prvimi načrtovanimi projekti sta po besedah ptujskega župana Štefana Čelana preoblikovanje dominikanskega samostana v sodobno kongresno-kulturno dvorano in stare steklarske delavnice v center urbanih kultur.
Prenova dominikanskega samostana naj bi potekala po izbrani rešitvi, ki jo je predlagal arhitekturni biro Enota, staro steklarsko delavnico pa bodo prenovili po načrtih Arhilinka.
Za zadnjo je bila po Čelanovih besedah že podpisana pogodba za izdelavo projektne dokumentacije, jeseni pa mora biti izdano gradbeno dovoljenje, da se bodo lahko prijavili na razpis za državna sredstva.
Načrti, ki naj bi bili uresničeni do 2012
Pogodba za dominikanski samostan je tik pred podpisom, gradbeno dovoljenje pa mora biti izdano do konca leta. Celotna obnova naj bi stala 18 milijonov evrov, podatki za steklarsko delavnico še niso znani. V novi podobi naj bi obe stavbi zasijali najpozneje v času EPK-ja leta 2012. Pripravljajo se tudi na prenovo Doma mlade ustvarjalnosti, ponovili pa so natečaj za prenovo mestnega gledališča.
Za celovitejšo obnovo potrebnih najmanj deset let
Dolgoročno gledano se obetajo tudi prenova mestnih trgov, ureditev podstrešij v starem mestnem jedru, park evropskih kultur, tranzicijska brv, prenova tržnice, vodomet na Dravi in po mnenju stroke najzahtevnejši projekt - ureditev obrežja Drave. A uresničitev vseh naštetih načrtov se bo, kot pravi Čelan, zavlekla krepko po letu 2012, saj bo potrebnih najmanj deset let, a je projekt EPK kljub temu dobra priložnost za razmišljanje o celoviti in kakovostni prenovi mesta ter načinih oživitve starega mestnega jedra.
Z inovativnostjo do velikih rešitev
Veliko potenciala prepoznava v starem delu mesta tudi profesor arhitekture Peter Gabrijelčič. Z izvajanjem natečajev poskušajo spodbuditi ustvarjalnost arhitektov in ugotoviti, "kako je mogoče z nekimi inovativnimi, strokovnimi rešitvami z razmeroma majhnimi vložki narediti zelo veliko".

Kulturno poletje na Ptuju
Počasi je že vse pripravljeno za tri festivale letošnjega poletja, ki bodo leta 2012 sodelovali tudi v projektu EPK. Začel se je že festival komorne glasbe Musica Poetovionis, med 20. in 30. julijem bo Art Ptuj prepletel likovno umetnost in glasbo, zadnji teden v avgustu pa bo na vrsti poezija.