Billy the Kid je postal ena največjih legend Divjega zahoda. Turistična spletna stran Nove Mehike ponuja celo popotniški vodič po njegovem teritoriju.
Billy the Kid je postal ena največjih legend Divjega zahoda. Turistična spletna stran Nove Mehike ponuja celo popotniški vodič po njegovem teritoriju. "Njegov vzdevek ima v sebi lirično odliko, ki še vedno galopira po visokih prerijah naše domišljije," so zapisali ob njegovi fotografiji, ki so jo na dražbi prodali za 2,3 milijona dolarjev. Foto: NN
Grob Billyja the Kida
Billy the Kid (na fotografiji je njegov domnevni grob v Novi Mehiki) je bil, kot so potrdile tudi raziskave njegovega življenja, karizmatičen in priljubljen. Njegovi prijatelji in znanci so ga opisovali kot veseljaka, artikuliranega v govoru in pisavi in vdanega tistim, ki jih je imel rad. Tekoče je govoril špansko in bil dober plesalec, zato je bil še posebej priljubljen v špansko govoreči skupnosti, predvsem pri dekletih. Številni njegovi prijatelji španskega rodu ga niso videli kot neusmiljenega morilca, temveč kot zaščitnika ljudi, ki je bil prisiljen ubijati v samoobrambi. Foto: EPA
Bivši guverner Nove Mehike Bill Richardson, ki se je odločil proti posmrtni pomilostitvi Billyja the Kida.
Nekdanji guverner Nove Mehike Bill Richardson, ki se je odločil proti posmrtni pomilostitvi Billyja the Kida. Foto: EPA

Za fotografijo, ki naj bi bila posneta med letoma 1879 in 1880 v mestu Fort Sumner v Novi Mehiki, naj bi the Kid okoli leta 1880 plačal 25 dolarskih centov. Njena izklicna cena na dražbi je bila 150.000 dolarjev, zasebni zbiratelj William Koch pa je moral na koncu zanjo odšteti več kot dva milijona dolarjev.

Portret iz vojne na Divjem zahodu
Portret Billyja the Kida, ki ikono ameriškega Divjega zahoda prikazuje s puško v desnici in revolverjem na levi strani, je po besedah Melisse McCracken, predstavnice vsakoletnega dogodka Old West Show & Auction, v okviru katerega je potekala dražba, najdražji predmet, ki je bil pri njih kadar koli prodan. Prav zaradi te najbolj znane 5 krat 8 centimetrov velike fotografije izobčenca Kida, katerega rojsto ime je bilo verjetno William Henry McCarty, so dolgo domnevali, da je bil Billy the Kid levičar, ker nosi revolver ob levem boku. Pozneje se je izkazalo, da je fotografija posneta v tehniki, ki napravi zrcalno sliko.

Billy the Kid je zdaj dragoceno fotografijo podaril prijatelju Danu Dedricku, od takrat pa so jo hranili njegovi nasledniki. Javno je bila objavljena le enkrat, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v muzeju okrožja Lincoln v Novi Mehiki. Prav tam se je Billy the Kid zapletel v tako imenovano vojno v okrožju Lincoln med dvema frakcijama na mejnih področjih Divjega zahoda – vojno, ki se je začela zaradi spora glede nadzora nad trgovanjem, končala pa s štiridnevno bitko julija 1878.

Pretiravanje pri številu žrtev
Pozneje so 21-letnega Billyja the Kida ujeli in ga zaradi umora šerifa Bradyja aprila 1881 obsodili na vešala, a mu je še pred izvršitvijo obsodbe uspelo ubiti dva stražarja in pobegniti. Julija istega leta ga je z dvema namestnikoma začel loviti šerif Pat Garrett, ki je Billyja na koncu našel in ubil v mestecu Fort Sumner v zvezni državi Nova Mehika.

Sloves Billyja the Kida je zgrajen tudi na pretiravanjih, ki pogosto spremljajo zgodbe z ameriškega Divjega zahoda – različni viri mu pripisujejo tudi do 26 umorov, čeprav je splošno sprejeto, da je ubil od štiri do devet ljudi.

Šerifovi nasledniki proti pomilostitvi
V začetku letošnjega leta je zdaj že nekdanji guverner Nove Mehike Bill Richardson sporočil, da ne bo posmrtno pomilostil Billyja the Kida. Richardson je raziskoval zgodovino življenja in smrti Billyja the Kida, predvsem poročila, da ga je pred 130 leti želel pomilostiti že takratni guverner Lew Wallace, ki je med drugim znan tudi po tem, da je napisal zgodovinski roman Ben Hur (ta je doživel tudi številne filmske priredbe – film Ben Hur s Charltonom Hestonom v glavni vlogi iz leta 1959 je prejel kar 11 oskarjev).

A na koncu se je Bill Richardson odločil, da bo zaradi pomanjkanja prepričljivih dokazov in zgodovinskih nejasnosti glede tega, zakaj je Wallace Kida sploh želel pomilostiti, tudi po smrti zloglasni razbojnik Billy ostal - razbojnik. Wallace je the Kidu namreč obljubil pomilostitev za njegovo vlogo pri smrti šerifa Williama Bradyja, če bo pričal pred veliko poroto v nekem drugem primeru, a oprostitve nikdar ni bilo. Tudi vnuki in vnukinje šerifa Garreta, ki je Kida ubil, so protestirali proti pomilostitvi, saj bi s tem "v nacionalnih in mednarodnih medijih obtožili našega deda gnusnih zločinov".