Edin znani portret Billyja The Kida. Ena izmed kultnih podob divjega zahoda. Foto:
Edin znani portret Billyja The Kida. Ena izmed kultnih podob divjega zahoda. Foto:
There's guns across the river aimin' at ya, Lawman on your trail, he'd like to catch ya, Bounty hunters, too, they'd like to get ya, Billy, they don't like you to be so free, je prepeval Bob Dylan, ki je za film Pat Garrett in Billy the Kid leta 1973 posnel tudi soundtrack.
Kavbojski guverner Nove Mehike Bill Richardson, ki se je leta 2008 celo potegoval za predsedniško nominacijo. Foto: EPA
Bonneyjev grob v novomehiškem okrožju Lincoln. Pa v njem res leži Billy?

, precejšnji navdušenec nad vsem, povezanim z Billyjem, se je zdaj poglobil v staro obljubo nekega drugega guvernerja, da bi se tako odločil, ali naj Kidu izda posthumno oprostitev, je za CNN sporočil njegov predstavnik.
Billyja the Kida (rojen kot Henry McCarty, znan pa tudi kot William H. Bonney in Henry Antrim), o katerem je bilo posnetih na desetine filmov in pesmi (med njimi o njem poje tudi Bob Dylan), je leta 1881 v starosti 21 let do smrti ustrelil šerif Pat Garrett. A čeprav je pod zemljo že 130 let, to ni zmanjšalo zanimanja za tega slavnega bandita. Turisti, še zlasti iz Evrope, so preprosto fascinirani nad njim.
Turistična spletna stran Nove Mehike ponuja celo popotniški vodič po Billyjevem teritoriju. "Njegov vzdevek ima v sebi lirično odliko, ki še vedno galopira po visokih prerijah naše domišljije," je zapisano ob edini znani Bonneyjevi fotografiji.
Neuspešno srečanje z Garrettovimi
Guvernerjeva predstavnika za stike z javnostjo je dejala, da bo Richardson preučil obljubo, ki jo je Billyju dal Lew Wallace. Prejšnji teden se je guverner že sestal tudi z Garrettovimi potomci, ki oprostitvi nasprotujejo, češ da je bil Kid nepopravljiv morilec. Poleg tega si družina tudi prizadeva, da bi bil Pat Garrett oproščen kakršnih koli kršitev, vezanih na uboj in na Bonneyjev pobeg iz zapora.
"Ljudje pozabljajo, da je bil Pat Garrett eden prvih, ki je prinesel zakon in red v okrožje Lincoln," je povedal njegov 51-letni vnuk Jarvis Garrett, ki je guvernerju izročil peticijo s 100 zbranimi podpisi proti Kidovi pomilostitvi.
Legenda s številnimi zapleti
A to je le zadnje poglavje slovite zgodbe o Patu Garrettu in Billyju the Kidu, ki ima več prevratov kot TV-žajfnica. Po ljudski zgodovini je Bonney do smrti ustrelil 21 mož, a zgodovinarji menijo, da je številka bližje 9. Po drugih legendah Bonneyja pravzaprav ni ubil Garrett in ni pokopan v Fort Sumnerju v Novi Mehiki. Namesto tega je pobegnil v Teksas in postal znan kot "Brushy Bill" Roberts. Pozneje sta se pojavila najmanj dva moška, ki sta trdila, da sta prav ona Billy the Kid in da sta ukanila smrt.
Garrett je Bonneyja ubil v Fort Sumnerju 14. julija 1881, le nekaj tednov po Bonneyjevem pobegu iz zapora. Legenda pravi, da se je šerif skrival v temi in ustrelil Kida, ko je ta vstopil v sobo. Sam Garrett je bil ustreljen do smrti leta 1908 v starosti 57 let.
Zgodovinarji za Kida
K oprostitvi Billyja the Kida je sicer prejšnji teden v kolumni Los Anegles Timesa pozval zgodovinar Mark Lee Gardner, ki je napisal knjigo K vragu na hitrem konju: Billy the Kid, Pat Garrett in epski lov za pravico na starem zahodu (To Hell on a Fast Horse: Billy the Kid, Pat Garrett, and the Epic Chase to Justice in the Old West).
Po mnenju Gardnerja in drugih zgodovinarjev je Billy the Kid pisal takratnemu območnemu guvernerju Nove Mehike Wallaceu, v katerem ga je prosil, naj spoštuje dogovor o pomilostitvi. Wallace je Bonneyju obljubil amnestijo za njegovo vlogo pri smrti šerifa Williama Bradyja, če bo pričal pred veliko poroto v nekem drugem primeru. Oprostitve nikdar ni bilo. A dogovor na zvezni ravni je dogovor - pa četudi 129 let pozneje.
Gardner meni, da obstaja razlog za vztrajno zanimanje za Bonneyja in ali je res takrat umrl v temi in mu ni uspelo pobegniti v Teksas. "Če imate ljudskega heroja, si želite, da odide s truščem in slavo, če že mora umreti."