Pujsa, konzerviranega v folmaldehidu, je Hirst naslovil Ta mali pujsek je šel na trg. Foto: EPA
Pujsa, konzerviranega v folmaldehidu, je Hirst naslovil Ta mali pujsek je šel na trg. Foto: EPA
Pred Hirstom je velikopotezni projekt.
V muzeju bo svoje mesto gotovo našel tudi znameniti morski fes v formaldehidu.
Češki umetnik David Cerny je takole parafraziral Hirstovega morskega psa. Nastal je Sadam-morski pes. Foto: EPA

Bodoči muzej Hirstovih del je trenutno impresivna stavba, zgrajena v gotskem slogu, ki nujno potrebuje obnovo. Umetnik si je projekt obnove zgradbe zadal kot svoje življenjsko delo. Muzej, ki stoji v britanski deželi Gloucestershire, pa bo poleg Hirstovih obiskovalcem ponudil tudi dela izbranih drugih umetnikov.

Graščina ne bo propadla
Vrednost umetnikovega nakupa ocenjujejo na tri milijone funtov (več kot milijarda tolarjev), za obnovo same zgradbe, ki jo je prvi lord Suedeley zgradil na začetku 19. stoletja, in obsežnega posestva pa naj bi bilo potrebno še nadaljnjih deset milijonov funtov. Prebivalci bližnje vasi in strokovnjaki so se že bali za stavbo, ki je zaščitena kot del britanske kulturne dediščine, saj za nujna obnovitvena dela ni bilo dovolj sredstev, vendar pa se ji sedaj obetajo lepši časi.

Ob mogotcev do vojakov ...
Potem ko so nasledniki lorda Suedeleyja zaradi finančnih težav morali prodati, je bila njena usoda iz leta v leto bolj negotova. Graščina je že bila dom multimilijonarja, med drugo svetovno vojno so v njen nastanili vojake, kasneje pa je bila v njej tudi šola. Pred kratkim se je lokalna skupnost uprla načrtom, da bi jo spremenili v luksuzni hotel, med drugim pa so predlagali tudi, da bi jo spremenili v operno hišo, gostinsko šolo, poslovno središče in tudi stanovanjsko poslopje.

Zgodovinar in arheolog Adam Stanford dodaja, da gre za stavbo, ki je idealna za predelavo v muzej oziroma umetnostno razstavišče, saj bi njenih v impresivnih prostorih tudi razstavljena dela dobila nove razsežnosti.

Raziskovanje tabujev
Hirstova umetnost sicer velja za eno spornejših, saj umetnik med svoje projekte štejejo tudi 'vloženega' morskega psa in druga umetniško obdelana trupla živali. Predvsem pa ga zanima umetniško raziskovanje tabuiziranih tem, s katerimi je šokiral že marsikaterga ljubitelja umetnosti. Sprožil pa je vrsto razprav tako v strokovnih in umetniških krogih kot tudi med laiki.