281 Antinuke ob svojem najnovejšem delu. Kadar se pusti fotografijrati za medije, je to brez izjeme s kirurško masko in sončnimi očali na obrazu. Pravi, da se boji povračilnih ukrepov zaradi svojih političnih del. Foto: Reuters
281 Antinuke ob svojem najnovejšem delu. Kadar se pusti fotografijrati za medije, je to brez izjeme s kirurško masko in sončnimi očali na obrazu. Pravi, da se boji povračilnih ukrepov zaradi svojih političnih del. Foto: Reuters
281 Antinuke
Njegove najbolj "občutljive" nalepke so odstranjene že po pičlih nekaj dneh. Foto: Reuters
281 Antinuke
Čeprav je 281 sicer že opazil ljudi, ki so fotografirali njegove stvaritve in jih objavljali na blogih, pa se (razočarano) zaveda, da je večina njegovih oboževalcev iz tujine, in ne iz domovine, kjer bi rad imel določen vpliv. "Škoda je, da je več kot 90 odstotkov ljudi, ki stopijo v stik z mano, iz tujine; mogoče je to zato, ker so tujci bolj navajeni na to, da v ulični umetnosti lahko najdejo tudi sporočilo." Foto: Reuters

Ulični umetnik, ki se javnosti predstavlja zgolj pod psevdonimom 281 Antinuke, skuša pozornost mimoidočih v Šibuji, nakupovalnem in družabnem vozlišču Tokia, pritegniti z nalepkami, ki jih pušča na zidovih in uličnih svetilkah. Njegove male umetnine tematizirajo politične, okoljske in družbene teme. Z najnovejšim projektom je skušal spomniti na pripombe o ženskah in manjšinah, ki smo jih iz ust Donalda Trumpa lahko slišali med njegovo lansko predvolilno kampanjo.

Trump v družbi KKK
Na nalepkah vidimo shematizirano figuro, ki spominja na predsednika Trumpa; na vsaki strani ga "straži" še ena bela silhueta, ki simbolizira pripadnike organizacije kukluksklan, je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil Antinuke. "Prizor je zrasel iz mojega strahu glede tega, kaj vse se z Japonsko lahko zgodi zaradi takega grozljivega voditelja. Trumpove izjave imajo zvezo z belsko prevlado - še zdaleč ne govori samo o postavljanju Amerike na prvo mesto."

Vandal ne le v očeh oblasti, ampak tudi javnosti
Na Japonskem umetnikom grafitov, ki jih pri njihovem početju zalotijo, grozijo skrajno visoke globe (pa tudi družba na tovrstno dejavnost gleda s popolnim neodobravanjem), zato Antinuke nima ravno številnih stanovskih kolegov. Komentatorji na spletu pozivajo k njegovi aretaciji, njegov agent pa je pred nekaj leti potrdil tudi, da umetnik dobiva grožnje s smrtjo.

Vse svoje intervencije mora zato speljati pod kar najdebelejšim plaščem anonimnosti. Novinarjem ne zaupa nobenih podrobnosti iz svojega osebnega življenja, razen tega, da je 281 številka, izposojena s puloverjev športne ekipe na njegovi srednji šoli. Njegove slike s šablono in nalepke, ki po slogu spominjajo na pankovsko estetiko Jamieja Reida (znan je predvsem po svojem oblikovanju naslovnic za albume Sex Pistolsov), največkrat upodabljajo otroke, ki jim na tak ali drugačen način grozi jedrska energija; cvet rože, obroč za plavanje ali piškot je na taki risbi zamenjan s simbolom za jedrsko energijo. Lepi jih predvsem na ulične svetilke, prometne znake in zidove po središču Tokia, v kaotično srce nagnetene Šibuje; nekatere opaziš samo res od blizu, druge pa otroke prikazujejo skoraj v naravni velikosti.

Vtis je treba pustiti hitro
Tiste Antinukove nalepke, ki imajo izrazito politično temo - med drugim je kritiziral tudi premierja Šinza Abeja - odstranijo še hitreje od drugih, v nekaj dneh, opaža njihov avtor. Prvi mimoidoči, ki so opazili Trumpove "stožce", so bili najprej zmedeni, je povedal. "Dobil sem vtis, da jih je težko razumeti, ampak ko sem dojel kontekst, je podoba zelo ekspresivna," je povedal Manato Kato, sicer prebivalec Tokia.