Foto: EPA
Foto: EPA

50. izvedba znamenitega sejma umetnosti Art Basel bo med 20. in 26. septembrom, vendar bo za 20 odstotkov manjšega obsega kot v preteklih letih. Za širšo javnost bo sejem odprt med 23. in 26. septembrom, na voljo pa bo tretjina vstopnic manj, piše The Art News.

V preteklem mesecu je švicarska vlada objavila določila glede dovoljenega obsega za večje prireditve, kar je organizatorjem omogočilo, da izpeljejo sejem v celoti v živo.

Dobro obiskana hongkonška izvedba
Napovedali so tudi izboljšavo digitalne ponudbe, potem ko so organizatorji Art Basla v Hongkongu na sejmu v preteklem mesecu izvedli poskusno "hologramsko" iniciativo, ki je trgovcem v New Yorku in Singapurju omogočila, da so sodelovali na sejmu in predstavili dela izbranim zbiralcem. Azijska izvedba sejma je "kljub izjemnim omejitvam potovanja" sprejela 30 tisoč obiskovalcev.

Na letošnjem Art Baslu v Hongkongu so sodelovali 104 razstavljavci iz 28 držav. Foto: EPA
Na letošnjem Art Baslu v Hongkongu so sodelovali 104 razstavljavci iz 28 držav. Foto: EPA

Tudi digitalna platforma Art Basel Live
Na švicarskem sejmu bo še naprej gostovala tudi digitalna platforma Art Basel Live, vključno s spletnimi sobami za ogled, virtualnimi sprehodi v živo po razstavnih prostorih in storitvijo, imenovano Show Experience Assistant, ki bo zagotovila "pomoč na terenu za mecene, ki želijo sejem raziskati virtualno".

Sorodna novica Bogataši so v času izolacije pridno kupovali umetnine

"Ta storitev je bila uvedena na Art Baslu Hong Kong in VIP-osebam, ki se ne morejo osebno udeležiti sejma, ponuja priložnost, da virtualno doživijo razstavni prostor. Gre za storitev po meri ena na ena. Show Experience Assistant prek Zooma ali katerega drugega komunikacijskega kanala pomaga posameznikom, da si ogledajo določena dela in odkrijejo umetnike in predstavitve, ter olajša predstavitve določenih galerij," so še sporočili z Art Basla, ki velja za najpomembnejši sejem umetnosti 20. in 21. stoletja.

Izvedba sejma v Miamiju je za letos napovedana med 2. in 5. decembrom, v Hongkongu pa bo naslednjič marca prihodnje leto.