Kaj bodo ta teden ponudili mali zasloni? V sredo ob 20.05 bo na 1. programu TV Slovenija na ogled  večkrat nagrajeni bosanski film Grbavica. Pretresljiva drama v režiji debitantke Jasmile Žbanić o stanju duha v povojnem Sarajevu je leta 2006 prejela zlatega medveda na prestižnem Berlinalu. Foto: Kolosej
Kaj bodo ta teden ponudili mali zasloni? V sredo ob 20.05 bo na 1. programu TV Slovenija na ogled večkrat nagrajeni bosanski film Grbavica. Pretresljiva drama v režiji debitantke Jasmile Žbanić o stanju duha v povojnem Sarajevu je leta 2006 prejela zlatega medveda na prestižnem Berlinalu. Foto: Kolosej
Nesrečniki
Nesrečniki bodo od četrtka na rednem sporedu slovenskih kinematografov. Foto: Kolosej
Saša Pavček
Saša Pavček bo v sredo v Trubarjevi hiši literature spregovorila o svojih igralskih začetkih v Šentjakobskem gledališču. Foto: Spletna stran AGRFT

Ta teden bo minil predvsem v znamenju razmišljanj intelektualcev o etičnih izhodiščih za izhod iz krize, v kinematografe prihajata filma Gangsterska enota in Nesrečniki, na mariborskem odru pa bodo premierno uprizorili opero Carmen.

V ponedeljek Slovenski center PEN v prostorih Društva slovenskih pisateljev organizira pogovor o etičnih izhodiščih za izhod iz krize, o čemer se bodo ob 18.00 pogovarjali Tine Hribar, Jože Trontelj, Miro Cerar ml. in Lenart Škof.
V NUK-u bodo ob 18.00 odprli razstavo Look at Me/Poglej me, na kateri bo trinajst posebnih otrok predstavilo svoj svet, ki kljub motoričnim in drugim oviram ponuja srečno življenje. Razstava, ki jo bo odprl predsednik države Borut Pahor, za glasbeno spremljavo pa poskrbela Eva Boto, bo na ogled do 28. februarja.



V torek ob 18.00 bodo v ljubljanskem KUD-u France Prešeren odprli razstavo fotografij naravne dediščine, ki jo je v fotografski objektiv ujel Ciril Velkovrh. Razstava nosi naslov Po Sloveniji malo drugače.

V sredo se začenja prvi pogovorni večer, ki so jih v Šentjakobskem gledališču poimenovali Tok, tok, tok - teater. Ob 18.00 bo v Trubarjevi hiši literature o svojih igralskih začetkih spregovorila igralka Saša Pavček, ki je, preden je stopila na pot poklicne igralke, tudi sama stala na deskah Šentjakobskega gledališča. Naslov večera je Šentjakob od rojstva do šole.

Četrtek je dan, ko rednim obiskovalcem kinematografov zadišijo 'novi' naslovi. Med premierami, ki so napovedane za ta teden, je tudi spektakelska priredba muzikala Nesrečniki, ki so nominirani za osem oskarjev, med drugim tudi za najboljši film. Sicer brez nominacij, zato pa z nič manj zvezdniško zasedbo pa je Gangsterska enota, v kateri igrajo Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Josh Brolin, Giovanni Ribisi, Mireille Enos in drugi.
Društvo slovenskih književnih prevajalcev vabi v četrtek na večer odprtih vrat. Ob 19.00 se bodo v prostorih DSP-ja predstavili Sonja Dolžan, Tanja Petrič, Ignac Fock, Živa Borak in Alenka Ropret.


V koprski Galeriji Meduza odpirajo v petek ob 19.00 razstavo del slikarja Sandija Červeka z naslovom Tihi sopotniki. Postavitev je zasnovana kot dialog med figurativnimi oljnimi pasteli malega formata in abstraktnimi črnimi slikami. Murskosoboški umetnik je v dvogovor abstraktno-figurativno že stopal z drugimi umetniki, tokrat pa bo na razstavišču, ki obsega le en prostor, dialog 'izvedel' znotraj lastne ustvarjalnosti.
V SNG Maribor v petek prihaja zgodba o Carmen, ciganki in njenem ljubimcu, ki dezertira in postane bandit. Opero Georgesa Bizeta v štirih dejanjih je režiral Philippe Arlaud. V operi, ki je sicer pot po svetovnih odrih začela kakšnih dvajset let po natisu leta 1845, odtlej pa je obvezen del repertoarja vseh svetovnih opernih hiš, med drugim nastopajo Marie Kalinine, Guadalupe Barrientos, Jean-Pierre Furlan, Andreja Zakonjšek Krt in Marko Kalajanović.


V Novi Gorici bodo v soboto odprli Topografijo spominov, muzej v obmejnem prostoru. Gre za vrhunec projekta Poti spominov in prvi čezmejni muzej na prostem. Odprli ga bodo ob 12.00 na Trgu Evrope.