Kako EPK živi v praksi in kaj je prinesel v prvem mesecu? Foto: Miloš Ojdanić
Kako EPK živi v praksi in kaj je prinesel v prvem mesecu? Foto: Miloš Ojdanić
Govorimo nemško
V prostorih II. gimnazije Maribor danes v okviru EPK-ja odpirajo razstavo z naslovom Govorimo nemško. Foto: Goethe-Institut Ljubljana

Potem ko se je konec preteklega tedna kot zadnje partnersko mesto Evropski prestolnici kulture pridružil še Ptuj, se bo 1. program Radia Slovenija v oddaji Studio ob 17.00 danes ozrl po prvem mesecu projekta. O tem se bodo pogovarjali z gosti - programskim direktorjem Mitjo Čandrom, z izvršnim producentom programskega sklopa Terminal 12 Pavlom Magdićem in časopisnim novinarjem, komentatorjem Petrom Rakom.

Preverili bodo, kako mesta živijo s tem projektom, ali so opazne kašne spremembe, večje zanimanje, kako je z obiskom prireditev, kako se načrtovano in obljubljeno kaže v praksi, napovedali pa bodo tudi nekaj zanimivih dogodkov, ki se obetajo. Oddajo pripravlja Vesna Spreizer.

Goethejeva poezija in kam je namenjena nemščina
Sicer pa je današnji dan v Mariboru v znamenju mladih, nemščine in Goethejevih del. V prostorih II. gimnazije Maribor se bo ob 14.00 začel recital nemške poezije šestih domačih gimnazijcev, prisluhniti bo mogoče anekdotam iz življenja znanih nemških literatov, predstavili pa bodo tudi razmišljanje tujcev o Nemcih in Nemcev o sebi.
Program sodi v sklop odprtja razstave z naslovom Govorimo nemško, ki skozi različne tematske sklope interaktivno raziskuje vse sfere učinkovanja nemškega jezika – od jezikovno teoretskih pogledov na nemščino in rabo jezika v najbolj zaznamovanem obdobju nemške zgodovine, do aktualnega stanja nemščine in njegove pojavnosti v medijih in reklamah, pa vse do pogleda v prihodnost s smiselno zastavljenimi vprašanji o mogočih scenarijih razvoja nemščine.
Odprtje razstave s bo sklenilo s predstavo, utemeljeno na besedišču nemškega dramatika Heinerja Müllerja, z naslovom Upostošena obala medeja kot material pokrajina z argonavti.