Zgodba komične opere Mandragola pripoveduje o mladeniču Callimacu, ki se po dvajsetih letih vrne v Firence in se takoj zaljubi v prelepo Lucrezio, ki pa je poročena z bogatim, starim trgovcem po imenu Messer Nicia. Callimaco svoje ljubezenske težave zaupa svojemu prijatelju Liguriu, ki mu obljubi, da ga bo združil z Lucrezio. Foto: Arhiv Madlenianuma
Zgodba komične opere Mandragola pripoveduje o mladeniču Callimacu, ki se po dvajsetih letih vrne v Firence in se takoj zaljubi v prelepo Lucrezio, ki pa je poročena z bogatim, starim trgovcem po imenu Messer Nicia. Callimaco svoje ljubezenske težave zaupa svojemu prijatelju Liguriu, ki mu obljubi, da ga bo združil z Lucrezio. Foto: Arhiv Madlenianuma
Gardenia
V programskem sklopu Terminal 12 bo v torek, 14. februarja, ob 19.30 v Stari dvorani SNG Maribor slovenska premiera transvestitskega šova Gardenia belgijske skupine Les ballets C de la B. "Gardenia je transvestitski šov, je koncert starih šlagerjev, je predstava, v kateri nastopa osem transvestitov in ena 'prava' ženska. Je pripoved o norosti, imenovani gledališče, ki začara tako tiste, ki stojijo na odru, kot tiste, ki sedijo pred njim," so o predstavi zapisali na spletni strani EPK-ja. Foto: Luc Monsaert

Zgodba opere Mandragola, ki se bo v SNG Maribor začela ob 19.30, temelji na istoimenski renesančni komediji Niccola Machiavellija iz leta 1520 in je umeščena v srednjeveške Firence. V beograjski predelavi je predstavljena kot komična opera enega najboljših srbskih in evropskih skladateljev Ivana Jevtića, režijsko taktirko pa je prevzel Slobodan Unkovski.

Zasebna opera, ki jo je zasnovala mecenka slovenskega rodu
Madlenianum je prva zasebna opera v Evropi po drugi svetovni vojni, ki jo je v srbskem Zemunu zasnovala mecenka in donatorica slovenskega rodu Madlena Zepter. Operna in gledališka hiša letos praznuje svojo 15. obletnico, v okviru EPK-ja pa se predstavlja tudi v Slovenj Gradcu z razstavo Bogastvo vizualne realnosti.

Kot je pred dnevi povedal direktor Koroške galerije likovnih umetnosti Marko Košan, Madlenianum poleg klasičnega repertoarja naroča tudi nova dela. "Ravno opera Mandragola je noviteta, ki je nastala po naročilu Madlenianuma. Gre za sodobno operno delo iz leta 2010, res mednarodna produkcija, in to je profil, skozi katerega deluje ta operna hiša oziroma vsa fundacija Zepter," je pojasnil Košan. Za scenografijo opere Mandragola je poskrbela slovenska scenografka Meta Hočevar, kostumografijo pa je pripravila Angelina Atlagić. Orkester bo vodila srbska dirigentka Vesna Šouc Tričković.

Terminal 12 o prihodnosti
Programski sklop Terminal 12 zajema umetniške vrhunce EPK-ja s področja različnih umetniških zvrsti tako slovenske kot tuje produkcije. Povezovalna nit dogodkov so po besedah vodje programskega sklopa Aleša Štegra prvovrstni in profilirani projekti z edinstveno umetniško vizijo in radikalnostjo vsebinskih ter izvedbenih pristopov. "Rdeča nit je preizpraševanje o bodočnosti, o bodočnosti na različnih nivojih. Po eni strani, kaj posameznim ustvarjalcem pomeni bodočnost, po drugi strani, kakšna je bodočnost posameznih ustvarjalnih medijev, zvrsti, oblik," je pojasnil Šteger.

Letos naj bi bilo pod okriljem Terminala 12 predvidoma izvedenih 90 slovenskih in mednarodnih umetniških projektov. Med že ustaljenimi dogodki se je januarja odvil mednarodni festival novoglasbenega gledališča Choregie aka Choregie, potekata tudi glasbena festivala Spekter zvoka in Festine, v tem tednu pa je v Umetnostni galeriji Maribor odprla vrata razstava Nedokončana modernizacija. V torek bo na sporedu transvestitski šov Gardenia belgijske skupine Les ballets C de la B.
Nekaj prizorov iz opere Mandragola si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.