Do kraje diamantov je prišlo junija lani na sejmu TEFAF v Maastrichtu. Foto: EPA
Do kraje diamantov je prišlo junija lani na sejmu TEFAF v Maastrichtu. Foto: EPA

Po mnenju mednarodne skupine raziskovalcev in detektivov, ki se ukvarja s tem primerom, za tatvino stoji združba s sedežem na Balkanu, ki je bila čez leta vpletena v več ropov, je po pisanju Art Newsa v petek sporočila policija.

Prvi večji podvig pred okroglimi 20 leti
Nizozemski časopis De Telegraaf je prav tako v petek poročal, da glede na trditve virov, ki so blizu preiskavi, gre za Pink Panterje, ki so odgovorni za številne rope diamantov in nakita po vsem svetu – med drugim od Grčije do Pariza, Dubaja in Tokia. Prvi večji rop so izvedli leta 2003 v Londonu, ko so ukradli diamante, vredne skoraj 23,5 milijona evrov. Po mnenju strokovnjakov naj bi združba štela od 30 pa vse do 800 članov.

Drzna kraja v množici sredi belega dne
Nizozemski državljan in detektiv na področju umetnosti Arthur Brand, ki pogosto sodeluje s policijo pri preiskavah kriminala v svetu umetnosti, je za Art News dejal, da je že od samega začetka sumil člane te združbe. "Ta rop na TEFAF-u so izvedli sredi belega dne, zato je treba pomisliti, kdo bi si upal storiti kaj takega?" si je zastavil retorično vprašanje in tudi sam odgovoril nanj: "No, Pink Panterji so znani po drznih ropih."

Če je res šlo za akcijo te združbe, je bila pravzaprav kraja na tem nizozemskem umetniškem sejmu nemara ena najpreprostejših, kar so jih Pink Panterji kdaj izvedli. Ko so prispeli na sejem, so se z izjemo enega z baretkami na glavah (kakršne so nekdaj nosili raznašalci časopisov) sprehodili do vitrin britanskega draguljarskega podjetja Symbolic & Chase, jih razbili s težkim predmetom, iz njih pobrali vsebino in s prizorišča odbrzeli na električnih skirojih.

Tudi tokrat naj bi tako kot v svojem prvem odmevnem podvigu pobegnili z diamanti v vrednosti skoraj 23,5 milijona evrov. Sicer so Pink Panterji nekatere svoje pretekle akcije izvedli tudi s trčenjem luksuznih avtomobilov v zgradbe in pobegom na gliserjih. Med drugim sta denimo dva njihova člana leta 2007 sredi belega dne z audijema A8 zapeljala v veleblagovnico v Dubaju in v pičli minuti iz draguljarne odnesla za 11 milijonov evrov dragocenosti.

Preprosteje prodati diamante kot umetnino ...
Enega od lani ukradenih diamantov so preiskovalci oziroma policija že našli. "To ni bil dobro znani veliki rumeni diamant. Toda z odkritjem tega kosa nakita lahko preiskovalna skupina naredi še en velik korak v preiskavi," je v sporočilu za javnost dejal preiskovalec. Po Brandovih domnevah se je diamant morda izgubil med begom ali pa ga je predal sumničav draguljar.

A prav ta možnost, da lahko razdelijo svoj dragoceni plen, naj bi združbo pritegnila h krajam draguljev v nasprotju s krajo umetnin. "Prodati nekaj diamantov je lažje kot prodati Van Gogha. Imajo celo mrežo ljudi, ki lahko razrežejo te diamante, potem jih nihče ne prepozna in to je to," je še dejal Brand.