Prvopodpisani pod peticijo Mitja Čander je poudaril, da 'ljudje prepoznavajo pomen kulture za današnji trenutek'. Foto: PrintScrn
Prvopodpisani pod peticijo Mitja Čander je poudaril, da 'ljudje prepoznavajo pomen kulture za današnji trenutek'. Foto: PrintScrn

V poslanskih klopeh in tudi v strokovni javnosti pa so se med drugim pojavili številni pomisleki o smiselnosti združevanja kulturnega resorja z drugimi resorji. Sprejeti noveli se že obeta ustavna presoja.

Po noveli so se ohranila ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zunanje zadeve. Preostala dosedanja ministrstva so se združila ali preoblikovala. To so ministrstvo za finance, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Poleg 11 ministrstev naj bi imeli tudi ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Peticijo proti podpisalo okrog 2.200 ljudi
V javnosti in stroki sta bila največ kritik deležna umestitev tožilstva v okvir notranjega ministrstva in združevanje resorja za kulturo z drugimi resorji. Tako so na spletni strani Življenje na dotik, ki sodi v sklop Evropske prestolnice kulture, v nekaj dneh zbrali že okrog 2.200 podpisov proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo.

Po večini so odklonilno stališče do takšne rešitve izrazili nekdanji ministri za kulturo, pa tudi predstavniki Društva slovenskih pisateljev in sindikata Glosa. Predsednik društva Veno Taufer je v pismu, naslovljenem na predsednika DZ-ja Gregorja Viranta in vse poslance, opozoril na zgodovinski pomen kulture za Slovence in na njeno vlogo v prihodnosti. Prav tako se takšna ureditev ne zdi ustrezna pesniku, esejistu, prevajalcu in uredniku Niku Grafenauerju.

V stranki SDS so stališča, da bi združitev ministrstva za kulturo v enotno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport povzročila dolgoročno, težko popravljivo škodo, ter da prihranka pri tem ne bo ali pa bo zanemarljiv, zavrnili in jih označili kot pavšalna.