Festival Lent predstavlja vrhunec poletnega dogajanja v štajerski prestolnici. Foto: Lent
Festival Lent predstavlja vrhunec poletnega dogajanja v štajerski prestolnici. Foto: Lent
Jimmy Cliff
Jimmyja Cliffa morda poznate po pesmih Sitting in Limbo, You Can Get It If You Really Want in Many Rivers to Cross. lani je bil sprejet tudi v Rock and Roll Hall of Fame.
Lent 2010
Lent je pred petnajstimi leti izšel iz folklornega festivala Folkart. Foto: MMC RTV SLO

Letošnji festival Lent, ki bo potekal od 24. junija do 9. julija, bo ponudil okoli 450 prireditev. Po besedah direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine so pri pripravi letošnjega festivala skušali kar najbolj upoštevati dobronamerne pripombe iz preteklih let, da bi se še bolj približali obiskovalcem.

Na Jazzlentu nas bodo v etnoritmih navdušili tudi Trilok Gurtu Band. Na noge nas bodo dvignili odlični Vlatko Stefanovski z novim projektom in zasedbo in seveda trubači, združeni v Balkan Brass Battle. Občinstvo se bo zazibalo tudi v ritmih salse Manolita Simoneta Y Su Trabuca, je o vrhuncih letošnjega Lenta povedal Rukavina. Po njegovih besedah bodo zapriseženi rockerji prišli na račun tudi ob zasedbah Dweal in Urban & 4.

"Đole" ob Dravi
Organizator ni pozabil tudi na ljubitelje elektronske glasbe, letos na novem prizorišču v Udarniku. Rukavina je prepričan, da "vedno odlični" Folkart tudi letos ne bo razočaral. V Maribor bodo prišli folkloristi iz Čila, Kalmikije, Bolgarije, Nepala, Irske, Hrvaške in Slovenije. Med izvajalci, ki vedno privabljajo veliko število obiskovalcev, bo letos poleg Stefanovskega tudi Đorđe Balašević.

Manj nadležnega "prekrivanja" koncertov
Rukavina je za letošnji Lent obljubil boljšo usklajenost festivalskih prireditev. Organizator je namreč spremenil urnike dogodkov na posameznih odrih, tako da si bo mogoče ogledati več prireditev na večer. "Lani smo imeli nekaj pritožb okoliških stanovalcev zaradi hrupa, predvsem z Večerovega odra. Rešili jih bomo s spremembo načina ozvočenja," je dodal prvi mož festivala.

Med novostmi, ki jih prinaša letošnji Lent, je festival ulične prehrane Sladolent. Šest vrhunskih slovenskih kuharjev bo ustvarilo in v devetih "dobrojedskih" predstavah ponudilo obiskovalcem 12 novih slovenskih jedi, pripravljenih posebej za festival in prehrano na ulici v okviru EPK 2012. Letošnji novosti sta tudi prostorska širitev Art kampa in organizacija mednarodne konference o prostovoljstvu v kulturi.

Ustavi se vedno pri denarju
"Pri zbiranju sponzorskega denarja imamo kar nekaj težav, vendarle pa upamo, da nam bo uspelo," je optimističen Rukavina. Cena t. i. popotnega lista ostaja nespremenjena tudi letos, to je 22 evrov za 16 festivalskih dni in vsa prizorišča. Ob tem so na festivalu s 50-odstotnim znižanjem dodatne vstopnine, ki velja za nekatere najbolj zanimive prireditve, poskrbeli "za večjo cenovno prijaznost".

Lent ni le največji slovenski festival, sodi tudi med največje poletne festivale v Evropi, ki se lahko pohvali z zvestim in vse širšim občinstvom. Lani ga je obiskalo več kot pol milijona obiskovalcev, podoben obisk pa si organizator obeta tudi letos. Proračun festivala je lani znašal okoli 2,5 milijona evrov.