Med nastopajočimi tudi letos ne bo manjkal stari znanec Lenta, Zoran Predin. Foto: Marko Madžarac
Med nastopajočimi tudi letos ne bo manjkal stari znanec Lenta, Zoran Predin. Foto: Marko Madžarac
Folkart
Multikulturni festival, ki je pred 17. leti izšel iz folklornega festivala Folkart, se lahko pohvali tudi s številnimi nagradami, med katerimi je več kot 30 nagrad svetovnega festivalskega združenja IFEA. Foto: Marko Madžarac
Lent
Več kot 600 različnih prireditev in pol milijona obiskovalcev letno uvršča festival Lent med največje tovrstne festivale v Evropi. Foto: Marko Madžarac

Na levem bregu Drave že postavljajo prizorišča, na katera bodo med 25. junijem in 10. julijem stopili številni glasbeniki, gledališčniki, plesalci in drugi. Festivalski dogodki bodo potekali na več kot 30 prizoriščih po vsem Mariboru, največji bo plavajoči Glavni oder na Dravi, ki ponuja prostor za približno 2.000 obiskovalcev.
Znova bodo posebno pozornost pritegnili glasbeni izvajalci, med katerimi organizatorji letos posebej izpostavljajo Perpetuum Jazzile, Darjo Švajger, Zorana Predina in Magnifica, hrvaška predstavnika Prljavo kazalište in Massima Savića, romskega virtuoza Mahala Rai Banda, japonski Shibusa Shirazu Orchestra in britanske zvezde Matt Bianco. Organizator Narodni dom obljublja izjemen izbor dogodkov, poleg koncertov bodo tu še gledališke in plesne predstave, športni dogodki, ulični nastopi, ustvarjalne delavnice za otroke in pogovori z umetniki.
Čas za nov Folkart
V novo sezono bo na Glavnem odru stopil mednarodni folklorni festival Folkart z gostujočimi folklornimi skupinami z vsega sveta. V štajersko prestolnico se vračajo Maori z Nove Zelandije, nastopile pa bodo še skupine iz Indonezije, Kanade, Makedonije, Bosne in Hercegovine in Madžarske.

Program festivala Lent najdete tukaj.

Od rocka do klasične glasbe
Ljubitelji džeza dobro vedo, da jih čaka poseben program Jazzlenta, rockovskim dušam je posvečen Večerov oder. Gledališke predstave bodo potekale na odru Rotovž, nove zvezde bo odkrival Mladinin oder, v Sodnem stolpu bodo ob soju sveč in bakel večeri šansonov in etno koncerti, privrženci klasične glasbe pa lahko pridejo na svoj račun v Dvorani Union in Sinagogi.
Za najmlajše in športnike
Travniki in sprehajališče mestnega parka bodo namenjenim aktivnostim za otroke, za tiste, ki so težko na miru, pa bo poskrbel Športni lent. Mestne ulice in trge bo preplavilo ulično gledališče, kjer je po navedbah organizatorjev mogoče pričakovati vse, od nastopov šarmantnih klovnov do eksplozivnih spektaklov.
Skupen začetek poletja na Lentu
Direktor Narodnega doma in prvi mož festivala Lent, Vladimir Rukavina, je prepričan, da lahko na festivalu najde vsakdo kaj zase. "Pričakujem, da bodo ljudje letos znova z veseljem prišli k reki Dravi, pričakujem krasne večere, polne kulture, in pričakujem čim več Slovencev in seveda tudi drugih, da začnejo poletje skupaj z nami na Lentu," je letošnja pričakovanja strnil Rukavina.
Rukavina: Festival še vedno na visokem kakovostnem nivoju
Na kritike nekaterih, da s številnimi stojnicami s hrano in pijačo izgublja na kakovosti in postaja vedno bolj podoben "vaški veselici", odgovarja Rukavina, da ni tako. Meni, da je festival še vedno na visokem kakovostnem nivoju, kritiki pa pozabljajo, da se ljudje na Lentu tudi izobražujejo. "Marsikdo tam prvič vidi opero ali balet, džez ali folkloro," je ponazoril. "Če se ob tem še veselijo, to še vedno ni veselica," je dodal.
Kaj pravi statistika? Lani je festival kljub slabemu vremenu obiskalo okoli 500.000 ljudi, nastopilo pa je okoli 5.800 umetnikov iz 43 držav.