Tone Partljič se je rodil 5. avgusta 1940 - verjetno ni treba posebej poudarjati, da v Mariboru. Foto:
Tone Partljič se je rodil 5. avgusta 1940 - verjetno ni treba posebej poudarjati, da v Mariboru. Foto:
Bojan Labovič
Bojan Labovič je s svojo kamero pokukal na Mariborska dvorišča.

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je najvišje priznanje mesta Maribor za dosežke v kulturi; pisatelja, dramatika in kulturnega delavca Toneta Partljiča je strokovni odbor izbral izmed sedmih kandidatov, ki jih je predlagala komisija. Glazerjeve listine za dosežke v kulturi v zadnjih dveh ali treh letih bodo prejeli baletni solist Anton Bogov, pesnik in pisatelj Borut Gombač ter filmski in televizijski režiser Bojan Labovič.

Z Grkom Zorbo z Mariborskih dvorišč na Labodje jezero in naprej
Partljiča je odbor nagradil za življenjsko delo na področju pisateljskega in kulturnega ustvarjanja, Bogova za vlogi Johna v baletu Grk Zorba in Siegfrieda v baletu Labodje jezero, Gombača za izjemne dosežke v mladinski književnosti, Laboviča pa za scenarij in režijo dokumentarnega televizijskega filma Mariborska dvorišča.

Podelitev Glazerjeve nagrade in Glazerjevih listin bo 21. marca v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Žlahtnemu meščanu v spomin
Glazerjeva nagrada in Glazerjeve listine so si ime sposodile pri slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru; prvič so jih podelili leta 1987. Tudi letošnji dobitniki bodo poleg spominske plakete in listin prejeli še denarne nagrade. Dobitnik Glazerjeve nagrade bo prejel 3.375.000 tolarjev (oziroma tri četrtine denarne vrednosti Prešernove nagrade, podeljene leta 2006), dobitniki Glazerjeve listine pa bodo prejeli po 1.125.000 tolarjev.