V prvi predstavi festivala bo nastopilo 15 južnoafriških plesalcev. Foto: Mesto žensk
V prvi predstavi festivala bo nastopilo 15 južnoafriških plesalcev. Foto: Mesto žensk
Jocelyn Pook
Glasbenica, ki je poskrbela za glasbeno spremljavo filma Široko zaprte oči. Foto: EPA
Zemira Alajbegovič: Hitro/počasi
Mesto žensk prinaša vse zvrsti umetnosti. Foto: EPA
Christen Clifford: Baby Love
Na festivalu bo svetovna premiera predstave Baby Love. Foto: Mesto žensk/Tal Shpantze

Do 14. oktobra bo na več prizoriščih nastopilo več kot štirideset umetnic iz 18 držav, organizatorji pa poudarjajo, da je tudi letošnja festivalska tema zelo aktualna. Festival je v Cankarjevem domu odprla predstava južnoafriške umetnice Robyn Orlin z naslovom Mi, ki moramo sesati lizike v ovitkih.

Aktualna in močna predstava
V predstavi umetnica s preprostimi izraznimi sredstvi dosega močne učinke, h potenciranju katerih pa še dodatno pripomoreta politična obarvanost in jasna opredeljenost njenih del. Predstava Mi, ki moramo sestati lizike v ovitkih, se ukvarja s problemom aidsa, na odru Cankarjevega doma pa se je predstavilo 15 plesalcev skupine Market Theatre Laboratory iz Južnoafriške republike.

Mesto žensk se letos poklanja ameriški avtorici, aktivistki in intelektualki Susan Sontag. Že pred odprtjem festivala pa se je v Kinodvoru začela retrospektiva filmov, za katere je glasbo napisala Jocelyn Pook. Med filmi je tudi Kubrickov sloviti film Široko zaprte oči.

Varnost kot iluzija
Po besedah predsednice društva Mesto žensk Mirjam Milharčič Hladnik je festival 'ženski' v tem, da se na njem predstavljajo avtorice, obravnavana tema pa je splošna človeška. Danes je varnost pogosto le iluzija, kljub temu pa se v imenu 'varnosti' vse bolj upravičujejo izločanje, nadzor in nasilno delovanje. Nevarnosti čutimo vsi, lahko govorimo o fizični, psihični, okolijski, ideološki, gospodarski ali politični nevarnosti. Njihovo proučevanje pa je rodilo številne umetniške projekte.

Tudi svetovna premiera
Na festivalu bo svetovno premiero doživel gledališki performans ameriške avantgardistke Christen Clifford Baby Love, premierno pa bodo izvedli plesni performans Tkalci domače koreografinje in plesalke Andreje Rauch. V Moderni galeriji bodo odprli razstavo fundacije za umetnost Bodylab Face_WSLOT (Ženska vidi veliko stvari), na področju stripa se predstavljata belgijska umetnica Aurelie Levaux in korejsko-francoska avtorica Džuhjun Čoi, animirani film pa zastopa dunajski kolektiv Culture2Culture.

Teden dni tako poleg domačih umetnic gostimo tudi umetnice iz Velike Britanije, ZDA, Belgije, Francije, Južne Koreje, Nemčije, Japonske, Nizozemske, Avstrije, Španije, Južnoafriške republike, Irana, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.