O muzejski postavitvi pa je Vovk van Gaalova povedala: 'Glavni igralec v Lipici je lipicanec in da ga lahko spoznaš, moraš pridobiti določene informacije,' pravi strokovna vodja projekta Taja Vovk van Gaal. Foto: MMC RTV SLO
O muzejski postavitvi pa je Vovk van Gaalova povedala: 'Glavni igralec v Lipici je lipicanec in da ga lahko spoznaš, moraš pridobiti določene informacije,' pravi strokovna vodja projekta Taja Vovk van Gaal. Foto: MMC RTV SLO
Muzej Lipica
Direktor kobilarne Tomi Rumpf pravi, da so se v Kobilarni Lipica načrtov lotili ambiciozno ter celostno, saj želijo ta kraški biser v prihodnje ne le ohranjati, temveč tudi oplemenititi. Foto: MMC RTV SLO
Lipicanec bo dobil svoj muzej

Po besedah strokovne vodje projekta Taje Vovk van Gaal se trenutno ukvarjajo s pisanjem scenarija muzejske postavitve in načrtujejo njeno oblikovanje. Muzej bo umeščen v poslopje Stare depandanse. Objekt je bil že pred leti deloma obnovljen, zdaj pa je na vrsti prilagoditev potrebam muzeja, ki se bo raztezal po 300 kvadratnih metrih površine.
Muzejska postavitev bo v rokah skupine, v kateri so ob Vovk van Gaalovi še Staša Tome iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Irena Marušič iz Tehniškega muzeja Slovenije in Davor Kernel iz Goriškega muzeja. Interdisciplinarni projekt vodi Karin Žvokelj Jazbinšek iz podjetja MK Projekt.
"Glavni igralec v Lipici je lipicanec in da ga lahko spoznaš, moraš pridobiti določene informacije," pravi Vovk van Gaalova. Različne zgodbe v muzeju bodo obiskovalce popeljale po zgodovini sobivanja človeka in konja ter Kras kot pogoj za nastanek današnjega lipicanca, ki je bil vzgojen šele v 18. stoletju. "Vse te zgodbe, ki jih zbiramo, bomo ponudili obiskovalcem, da bodo pridobili določeno znanje, preden bodo res lahko uživali tudi v lipicancih," je povedala Vovk van Gaalova.
Kot pravi, je gradiva relativno veliko, čeprav ga v Lipici do zdaj niso zbirali načrtno. Okoliški prebivalci so namreč marsikaj rešili in shranili ter so zdaj te predmete pripravljeni podariti muzeju. Del gradiva bodo pridobili tudi iz različnih institucij.
Projekt Muzej Lipica naj bi pomembno prispeval k razvoju kulturnega turizma Lipice, Krasa in Slovenije. Muzejska predstavitev in interpretacija naravne in kulturne dediščine pa pomenita prepotreben prispevek k novemu razvojnemu ciklu Kobilarne Lipica.
'Za oplemenitenje kraškega bisera'
Vrednost projekta je dobrih 815.000 evrov, od tega predstavljajo 85 odstotkov donacije Islandije, Liechtensteina in Norveške prek finančnega mehanizma EGP-ja in norveškega finančnega mehanizma, preostalih 122.000 evrov pa bo zagotovilo ministrstvo za kulturo. Veleposlanica Kraljevine Norveške Guro Katharina Helwig Vikor je na predstavitvi dejala, da je projekt zastavljen kakovostno ter jih je prepričal s svojim doprinosom h kulturni dediščini.

Lipicanec bo dobil svoj muzej