Predaje so se udeležili goriški župan Rodolfo Ziberna, novogoriški podžupan Simon Rosič, direktor Javnega zavoda EPK GO! 2025 Gorazd Božič in direktorica Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO Romina Kocina.

Foto: MONG
Foto: MONG

Jadrnica Barraonda je zastavo EPK nosila že v času kandidature Nove Gorice na Barcolani leta 2020, letos pa bo na morju Gorico in Novo Gorico predstavljala z uradno zastavo EPK-ja.

Barraonda je dobrih 12 metrov dolga jadrnica top racer, člani ekipe pa so večinoma Goričani s kapitanom Luciom Provvidentijem. Jadrnica ima slovenska jadra in je članica tržiškega S.V.O.C. – Societa Vela Oscar Cosulich. Povezanost jadrnice z obema mestoma je tako neposredna, da že leta v zalivu in na Barkovljanki izobeša zastavi občin Gorice in Nove Gorice.

Posadka, ki jo vodi Lucio Provvidenti, zagotavlja, da bo dala vse od sebe, zato da bo ponosno zastopala barve Evropske prestolnice kulture 2025, je Provvidenti zagotovil na današnji uradni predaji zastave.

"Po prostoru, kjer ni prostora za državne meje"
"Baraonda pooseblja hotenje oziroma zasledovanje osnovnega cilja brezmejnega goriškega prostora, to je ustvariti skupno prihodnost. Njena simbolika je še toliko močnejša, ker pluje po širnem morju, kjer enostavno ni prostora za nobene državne meje. Predvsem pa ji je potrebno priznati vizionarstvo, saj je imela, še preden je bila vložena kandidatura za EPK, na svoji zastavi grba tako Občine Gorica kot Mestne občine Nova Gorica. Verjela je v zgodbo povezovanja," je ob robu današnje predaje povedal novogoriški podžupan Simon Rosič.