Rimska policija pozorno spremlja dogajanje ob eni bolj obiskanih mestnih točk, Fontani di Trevi, potem ko je v skulpture neznan moški zalučal kamen. Policija je po dogodku poostrila nadzor pri vseh bolj obiskanih mestnih spomenikih. Foto: EPA
Rimska policija pozorno spremlja dogajanje ob eni bolj obiskanih mestnih točk, Fontani di Trevi, potem ko je v skulpture neznan moški zalučal kamen. Policija je po dogodku poostrila nadzor pri vseh bolj obiskanih mestnih spomenikih. Foto: EPA
Fontana del Moro
Fontano del Moro je leta 1575 zasnoval Giacomo della Porta, leta 1653 pa je spomeniku figuro Mavra dodal baročni mojster marmorja Gian Lorenzo Bernini. Danes krasijo fontano kopije, s katerimi so leta 1874 med restavracijo nadomestili izvirnike, te pa shranili v muzej. Foto: Wikipedia
Kolosej
Tretja žrtev nedavnega vandalizma v Rimu je bil Kolosej. Pravzaprav so študentu, ki si je skušal domov odnesti kos spomenika, dejanje dovolj zgodaj preprečili. Foto: EPA

Prvo dejanje vandalizma je posnela varnostna kamera, ki razkriva moškega, kako lomi dva dela marmornega kipa Fontane Del Moro (Mavrov vodnjak), ene od fontan na Piazzi Navona. Nekaj ur kasneje je turist opazil nepridiprava, ki je metal kamne v znamenito baročno Fontano di Trevi (Vodnjak Trevi), policiji pa je uspelo ustaviti še ameriškega študenta, ki je plezal na Kolosej, da bi domov kot spominek odnesel drobec enega najznamenitejših simbolov Rimskega imperija, poroča BBC.
Kamen zgrešil cilj, barva razpršila žal natančnejša
Še dobro, da so na mesto Fontane Del Moro postavili kopijo iz 19. stoletja in originalne marmorne kipe varno shranili v Villo Borghese. Pa tudi sicer naj poškodbe ne bi bile prehude. Policija je neznanca, sicer domačina, aretirala že ponoči, prepoznala pa ga je po čevljih. Vodnjak so danes že začeli restavrirati in zbrali koščke odlomljenega marmorja, ki jih bo po besedah vodje mestne službe za kulturno dediščino Umberta Broccolija mogoče pritrditi nazaj. Restavriranje kopije so v grobem ocenili na približno 10.000 evrov.
Rimski župan: To je žalitev za mesto Rim
Policija tudi domneva, da bi krivec lahko bil tisti, ki se je s kamnom spravil tudi na znamenito Fontano di Trevi. Sreča ni bila na njegovi strani, saj ni le zgrešil cilja, ampak je njegov obraz tudi jasno razviden na posnetku varnostne kamere. Tudi egipčanskemu obelisku, ki so ga v Rim pripeljali pred dva tisoč leti, ni bilo prizaneseno in je zdaj delno počečkan z grafiti.
Rimski župan Gianni Alemanno je dejanje obsodil in ga označil kot "idiotsko" ter kot "žalitev za mesto Rim", italijanski mediji pa poročajo celo o "serijskem storilcu proti kulturi".
Plenilni pohodi v poznoantičnem Rimu
Vandali - besedica, katere današnja uporaba izhaja iz dogodka izpred 15 stoletij. Že nekaj desetletij po vdoru Vizigotov z Alarikom I. na čelu je Rimljane pretresel tudi vdor germanskega plemena Vandalov. Divjaki v rimskih očeh so mesto oplenili in uničili številne spomenike antične civilizacije, in čeprav njihov uničevalni pohod verjetno ni bil nič hujši od prehodnih plenjenj mest, so kasnejši humanistični pisci, ki so idealizirali antični Rim, prav Vandale krivili za uničenje 'večnega' mesta. Prvič pa je izraz na ta način januarja leta 1794 med francosko revolucijo uporabil Henri Grégoire, ustavni škof Bloisa, v svojem poročilu konventu. Z izrazom 'vandalisme' je opisal nekatera dejanja francoske republikanske vojske.
Italijanska policija vse težje kos nalogi
Kljub približno 1.200 varnostnim kameram, ki spremljajo dogajanje v središču Rima, in pogostejšim policijskim patruliranjem, postaja v času masovnega turizma in skrbnega varčevanja ščitenje stoletja stare kulturne dediščine vse težja naloga.